вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Черешева за медийната свобода: Свикнахме да удряме ново и ново дъно

Мария Черешева за медийната свобода: Свикнахме да удряме ново и ново дъно

България слезе със седем позиции надолу до 113-о място сред 180 изследвани държави в класацията за свободата на словото и медиите на „Репортери без граници“. Според доклада медиите в България са управлявани от „политици и групи по интереси“.

Адекватна ли е оценката и какво се случва с медийната среда у нас – за това в еМисия България разговаряхме с журналиста Мария Черешева.

Като част от от Балканската мрежа за разследващи репортажи, наскоро тя се завърна и от пътуване до Югоизточна България – между Малко Търново и Бургас, където разговаря с хората, които всеки ден се срещат с бежанци и имигранти, както и с представители на местните „патриотични“ организации, които извършват нерегламентиран „лов за бежанци“.

„Резултатите от доклада не са изненадващи. В цяла Европа е отбелязан спад, за който се алармира още от миналата година, във връзка и с европейско законодателство, което рискува да ограничи свободата на словото.

Аз не виждам някаква особена промяна от миналата година, която да налага допълнителното изпадане на България. Ние някак свикнахме всяка година да изпадаме и да удряме ново и ново дъно“.

Черешева припомни, че при този вид рейтинги винаги има известна доза субективизъм, като те се базират на допитвания за това как и доколко свободни се чувстват самите журналистив отделните страни, а явно у нас те са преценили състоянието си така.

„За сливането между политически, олигархични и икономически интереси и за медийните войни говорим от години, но на мен всеки път ми липсва (в доклада – бел. ред.) и по-сериозната обосновка на тези позиции, защото един абзац трудно може да обясни процесите от последната година“, коментира още журналистката по повод споменаването на депутата Делян Пеевски в доклада.

Мария Черешева разказа и за пътуванията си в Югоизточна България. Там тя се е срещнала с част от доброволните групи „за защита на българските граждани“, наблюдавала е първото заседание срещу Петър Низамов-Перата, разговаряла е с местни жители.

„В село Звездец, където беше сниман клипът с бежанците с вързани ръце, попитахме местните жители дали се страхуват и попаднахме в паралелна реалност. Те казаха, че са спокойни и не ги е страх. Засичали са имигранти, давали са им храна, ако са им са се стрували много измъчени. Повечето от самите тях са деца на бежанци от Одринска Тракия“.

Според Мария Черешева медийното внимание е героизирало донякъде момчетата, извършващи „хайки на бежанци“, като самата тя е била свидетел колко търсени са те вече от медиите и как телефоните им непрекъснато звънят, а за небезизвестния Динко от Ямбол се говорело, че вече дори искал „по нещо“ за участие.

От друга страна именно в резултат на повишеното медийно внимание институциите и властта, които първоначално похвалиха техните действия, направиха обратен завой в позицията си, отбелязва журналистът.

Гледайте целия разговор с нея:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …