понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мария Черешева за челния сблъсък на медиите и етичните правила

Мария Черешева за челния сблъсък на медиите и етичните правила

Журналистическото отразяване на трагични събития носи със себе си тежка отговорност, защото има пряко влияние върху съдбите на пострадалите и техните близки, обществените реакции и възприятия. Ето защо екипът на Асоциацията на европейските журналисти – България изготви кратък практически наръчник за отразяване на историите на хората, пострадали при трагични инциденти.

Челният сблъсък на медиите с етичните правила в работата им – коментира журналистката Мария Черешева от АЕЖ.

Тя отбеляза, че екипът, съставил наръчника, работи от известно време по нега, а инцидентът в Хитрино не е повод за издаването му.

„Сравнявайки отразяването на трагични събития в западни държави, има разлика в истерията, която се създава. Във въпросния наръчник сме наблегнали на психологическата страна на нещата“, посочи Мария Черешева.

„Не само по отношение на личността, но едно медийно преекспониране може да повлияе на общочовешкото възприятие, но и на мерките, които държавата взима“, подчерта още тя.

По думите ѝ, наръчникът е предизвикал интерес и на медии, и на експерти.

„Смятам, че това е положителен начин да се пропомни за проблемите в нашата професия. Против съм към прекалено тежките присъди, които се раздават на медиите, защото самото отразяване на такава трагедия представлява травма“, коментира още журналистката и допълни, че журналистите, изпратени на мястото на събитието, са под огромен стрес и всеки прави грешки.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …