понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Мария Атанасова си спомня за работата си в „Гласа на Америка“

Мария Атанасова си спомня за работата си в „Гласа на Америка“

Тази година радио „Гласът на Америка“ навърши 75 години. Програмата му на български се излъчва от Америка по няколко часа дневно във времената на Втората световна и Студената война. През 2004 г. обаче емисиите на български език заглъхват.

Един от емблематичните говорители в „Гласа на Америка“ е Мария Атанасова, известна на слушателите като Мери Акрабова или просто „Вашата Мери“. Тя напуска България преди 40 години и повече от 30 от тях прекарва в централата на радиото във Вашингтон.

Днес Мария продължава да живее в Съединените щати, но редовно се прибира в родината.

Чуйте в специално интервю за Би Ай Ти нейните спомени за легендарното радио и как тя вижда промените в журналистиката в Америка и в България през годините.

„В миналото, когато аз работех, всичко беше много ограничено, оскъдно и заглушавано. Имахме представа от какво се интересуват българите, какво ги вълнува. Мкар че имаше политически предавания и новини, се поддържаше добрият тон“, разказа тя.

Мария Атанасова си спомня за изминалите години с истинска радост. Освен говорител на „Гласа на Америка“, тя редовно идва в България. Срещала се е с Тодор Живков, Симеон Сакскобурготски и други известни българи, много от тях гостували и в студиото във Вашингтон.

Доволна е от пътя, който е изминала българската журналистика от началото на демокрацията, но смята, че медиите в България правят една голяма грешка.

Българските журналисти са много саркастични. Те са убийствено саркастични, казва Мария Атанасова.

Журналистката не иска да повярва, че е възможно фалшиви новини да се използват за манипулативни цели и смята, че всеки може да направи грешка и да публикува или каже невярна информация неволно. Затова нещата трябва да се проверяват поне по два пъти, най-вече от редакторите.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Valetin Izmirliev

    Страхотна си, Мери! Браво! Искам да продължим разговора „на живо“ по тези въпроси като си дойдеш в България. Чакаме те.