неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мариус Донкин: Въпросът не е в псуването в театъра, а в запазването на моралната позиция

Мариус Донкин: Въпросът не е в псуването в театъра, а в запазването на моралната позиция

Театърът е място, което не бива да обслужва, а да създава и възпитава вкус, убеден е новият директор на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин, който гостува на еМисия България.

В студиото той си припомни за една от първите си срещи в театъра през 70-те с Георги Раданов, който му направил забележка за шапката. Тук не се влиза с шапка, говори се тихо и не се псува, казал му той.

Донкин е категоричен, че макар времената и разбиранията да са се променили – и днес в театъра да се псува, то е от изключителна важност моралната позиция да бъде запазена.

Помня добре поколението, което ме прие и което ми зададе като отношение действията, които би трябвало творецът да върши, добави той.

Според него основната предпоставка за качество е атмосферата в театъра, а по неговата оценка в момента тя не е достатъчно добра.

Като подчерта, че изпитва уважение към стореното от неговите предшественици, актьорът заяви, че според него се е управлявало доста централизирано.

Донкин от своя страна ще държи хората по стълбицата на йерархията сами да могат да формулират проблемите и да му предават предложенията си за решения, като всички участват в този процес и се чувстват съществени и оценени в своя труд. Той призна, че е естествено с някои хора да се раздели, но и нови да дойдат на техните места.

Според него афишът до края на годината също не е разпределен добре и създава трудности.

Марису Донкин се определи обаче като максималист и смята, че това ще му помогне. Чуйте цялото интервю с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …