четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Маринела Величкова и Костадин Филипов за кризата в Македония и има ли изход от нея

Маринела Величкова и Костадин Филипов за кризата в Македония и има ли изход от нея

Защо се стигна до сблъсъците в македонския парламент, коментира в студиото на еМисия България журналиста Маринела Величкова от „Дарик радио“ и дългогодишният журналист и познавача на Македония Костадин Филипов. Кореспондентът на Би Ай Ти Йовка Димитрова обобщи сигналите от ЕК.

„България изключително рядко забелязва, че в Македония нещо се случва или по-скоро не се случва. В Македония се случва нещо, което се очакваше да се случи след всички тези финтове и нищоправене от страна на македонските политици и президент“, коментира Величкова.

По думите на Костадин Филипов случилото се е било въпрос на дни, макар и не в този радикален и кървав вариант. „Изведнъж след изборите, които бяха преди повече от 4 месеца и уж бяха призвани да дадат някакъв изход и посока за излизане от кризата, се оказа, че още повече объркаха положението“, заяви Филипов. Според него Георги Иванов е един от преките виновници за случилото се в съседката ни. Николай Диковски е български бизнесмен, който живее и работи в България, се включи по телефона директно от Скопие и каза, че днес Македония вече е в обичайното си състояние.

„Основната тема на разговори и коментари са снощните събития. Македонците са търпелив народ, но трудно преживяха тази политическа криза от последните 3 години. Въпреки че Македонците са имунизирани от това напрежение, изживяха Куманово и протестите в Скопие. Това беше събирано напрежение, което снощи ескалира. Бяха доста уплашени от това, което гледаха по телевизорите и по улиците на Скопие, но днес са доста по-спокойни“, разказа Диковски.

По думите, хората, които нахлуха в парламента, са значително по-малко от тези, които са били по улиците на Скопие през последните три години. Според него нахлуването в парламента е било организирано мероприятие. Той обаче не успя да каже от кого е било организирано нахлуването.

„Единственото притеснение е това да не стане етнически конфликт между македонци и албанци. Албанците пасуват и не коментират, а македонците не знаят какво мислят за тях албанците“, заяви Диковски и добави, че това може би е началото на нещо ново.

„Формално погледнато няма никакво законово нарушение на това да се говори на албански в парламента“, категоричен е Филипов. „Когато трябва да се взриви една маса, която чака някаква искра да пламне, това се случва. Тази маса очевидно чакаше някакъв сигнал за това, което направи“, заяви журналистът. Той каза, че три седмици се е удължавала процедурата, а изборът на председател е трябвало да даде начало на работата на парламента.

„Спецчастите дойдоха с час и половина закъснение, за да може да се въведе някакъв ред“, припомни Маринела Величкова. Тя каза, че това, което се случва там е политически проблем. „Това, че се прави опит той да ескалира в етнически, също е факт. Но, ако конфликтът прерасне в етнически, тогава в Македония наистина ще стане горещо. За сега македонците се държат умно и мълчаливо“, смята Маринела Величкова.

Тя каза, че горещият картоф отдавна е в ръцете на президента, а Георги Иванов е човекът, който трябва поне да направи опит да разреши тази политическа криза в Македония.
Кореспондентът на Би Ай Ти Йовка Димитрова се включи в еМисия България от Брюксел и обобщи какви са сигналите от ЕК.

„ЕК много категорично осъди случващото се в Македония. ЕК отправя призив към вътрешното министерство на Македония да въведе ред и с призив към политиците там да бъдат почтени и да проявят чувство за разум. Според ЕК единственото възможно решение е спорът да се върне в институциите – парламент, президентство и министерски съвет“, посочи Димитрова.

Чуйте целия разговор в студиото на еМисия България и вижте всички анализи и коментари за събитията в съседна Македония в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …