събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Марина Лякова за нападенията в Германия: Тероризъм, масово убийство или…

Марина Лякова за нападенията в Германия: Тероризъм, масово убийство или…

Трябва да разграничаваме много внимателно нещата, когато говорим за масови убийства – дали става дума за терористи или за хора, които действат в състояние на психологически афект.

Това заяви в еМисия България Марина Лякова, доктор по социология и зам.-директор на Института за трансдисциплинарни социални изследвания в Карлсруе, Германия. Тя коментира поредицата от трагични нападения през последните дни и седмици в Германия.

Според нея обаче случай като този в Ансбах, който ясно носи белезите на тероризъм, е съвсем различен от стрелбата в Мюнхен, например.

Много важно е да определим какво точно е тероризъм, знаем, че най-важното при него е да има политически мотивирани искания и опит за насилствена подмяна на съществуващия социален ред, а не при всички масови убийства имаме такава цел, отбеляза тя.

Има много различни мотиви при отделните събития и не бива всичко да е под общ знаменател – трябва да се види отделния психологически портрет на извършителя, а не просто да се стигматизират и винят отделни групи – мюсюлманите, бежанците, и т.н., смята още Лякова.

Тя не е съгласна и с усещането, че събитията буквално ни заливат, че всичко се случва непрекъснато и светът около нас се срива. Според нея това усещане се създава и засилва от социалните мрежи, които сякаш ускоряват времето и съзнанието за едновременност, а освен това дават трибуна и на много непроверени източници, които имат за цел пропаганда и създаване на катастрофични възприятия.

Според Марина Лякова германските медии категорично не провокират омраза в отразяването на трагичните събития, а критиките в обществото са насочени по-скоро към социалните работници, психолозите, учителите.

Европа плаща данък на доста проблематични политики за миграцията през последните 50 години, особено в Белгия и Франция, отбеляза още д-р Лякова.

По думите й мнозинството от пристигналите като гастарбайтери в Германия през 60-те и 70-те години са много добре интегрирани, но днес Германия има ясното съзнание, че е миграционно общество и предвижда сериозни инвестиции и политики в тази насока.

Със сигурност ще има промени в интеграционната политика, но не апокалиптични, няма да пращат обратно бежанци, а ще се вложат повече усилия за тяхното социално включване, инвестиции в пазара на труда, организиране на езикови курсове и др., посочи тя. Според Лякова начина, по който това се случва, максимално цели избягването на гетоизацията на новодошлите в обществото.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. 4уденко

    „ДобреИнтегрираният Швейцарски“ футболист Джердан Шакири заяви, че ще играе за Косово, ако му предложат ролята на капитан. # Какво ще стане ако му предложат от „отбора“ на Ислямска държава ролята на „генерал“ ?