вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Марина Лякова: Подкрепата за малцинствата не е декларация, а ценност, която Европа реално живее

Марина Лякова: Подкрепата за малцинствата не е декларация, а ценност, която Европа реално живее

Не мисля, че сътрудничеството с Турция по въпроса с бежанската криза има сериозна алтернатива, но все пак ЕС не бива да оставя всичко в ръцете на Турция и президента Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви в коментар за еМисия България д-р Марина Лякова, доктор по социология и зам.-директор на Института за трансдисциплинарни социални изследвания в Карлсруе, Германия.

Тя съобщи, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и германски дипломати са били на редица визити в Северна Африка, Мали, Либия и др. за преговори, чиято цел е да се заздрави икономическата ситуация в тези страни, за да може населенията им да намират възможности на място и да не търсят път към Европа по чисто икономически причини.

Не бих отдавала всичко, което се случва с крайнодесните движения в Европа, само на бежанската криза, не това е основата, има множество други промени. Либерализацията – не само икономическа, но и по отношение на правата на най-различни малцинствени и други групи, е трън в очите им, отбеляза Лякова.

Според нея между Източна и Западна Европа има ценностни различия, които се отразяват и на начина, по който се гледа на бежанския въпрос. „На Запад сред голяма част от елитите доминира усещането за една историческа, осъзната отговорност, която на Изток няма как да я има“.

Марина Лякова отбеляза, че подкрепянето на малцинствата не е просто декларация, а ценност, която се живее в Европа, като даде пример с избора на новия кмет на Лондон Садик Кан, който е мюсюлманин.

Тя коментира и оставката на австрийския канцлер Вернер Файман, която по думите й е обвързана не толкова с политиката му спрямо бежанците, а с променливостта на позициите му спрямо темата.

Чуйте целия коментар на д-р Марина Лякова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …