вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Марина Лякова: Мнозинството застава зад политиката на Меркел за бежанците

Марина Лякова: Мнозинството застава зад политиката на Меркел за бежанците

Д-р Марина Лякова, зам- директор на Института за трансдисциплинарни социални изследвания в Карлсруе, коментира, че споразумението между Европейския съюз и Турция за ограничаване на миграционната криза не се приема еднозначно в Германия.

„Правозащитните организации са скептично настроени и имат сериозни резерви на сделката. Това се дължи на схващането, че се прави сделка с Турция – държава, която има доста критично положение на малцинствата. А и самите права на бежанците не са гарантирани, казват правозащитниците. От друга страна, широката общественост и повечето анализатори са на мнение, че това е едно реалистично споразумение и алтернатива на Идомени – всяка европейска държава да се справя сама“, каза Марина Лякова.

По думите ѝ общото мнение в Германия е, че само единен Европейски съюз може да удържи и да поеме общата тежест и отговорност.

„Положението на Германия не е чак толкова тежко, колкото се интерпретира. Има възход на крайната десница, но мнозинството от избирателите застава зад политиката на Ангела Меркел за бежанците“, допълни Лякова.

Целия разговор с нея можете да видите във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …