петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Марина Лякова: Исканията на Турция най-вероятно няма да бъдат приети в пълния им вид

Марина Лякова: Исканията на Турция най-вероятно няма да бъдат приети в пълния им вид

Възможният сценарий в близките месеци е в посока на обявения план „Меркел“ – най-вероятно по тази линия ще се правят стъпки за намаляване потока от бежанци към Европа.

Това заяви в коментар за срещата на върха Турция – ЕС д-р Марина Лякова, доктор по социология и зам.-директор на Института за трансдисциплинарни социални изследвания в Карлсруе, Германия.

Според нея животът в бежанските лагери е най-голямата заплаха за Европа, а трайното решение би могло да бъде единствено решаването на конфликта в самата Сирия.

Според Лякова очакванията след предстоящите дни на обсъждания преди следващата среща на 18 март са за постигане на компромисен вариант, т.е. исканията на Турция най-вероятно няма да бъдат приети в пълния им вид.

По думите й другият възможен вариант, т.нар. план „Орбан“, който би довел до затваряне на европейските граници, не е приемлива алтернатива.

В същото време планът „Меркел“ се радва на принципна подкрепа в самата Германия, още повече предвид потенциалните икономически загуби, изчислени от редица изследвания по върпоса, отбелязва социологът.

Относно поисканото от Турция отваряне на нови преговорни глави за членство в ЕС,

д-р Лякова напомни, че дори това да се случи, то съвсем не означава реално и гарантирано влизане на страната в блока.

„Не е ясно колко глави ще се отворят изобщо, а и трябва да се види кои ще са те. Изпълнението на критериите за членство е много дълъг процес“, отбеляза тя.

Въпреки това подобна стъпка би имала символно значение, тъй като влиза в противоречие с линията на германския канцлер, която години наред предлагаше т.нар. „привилегировано партньорство“, напомни социологът.

Тя обаче отбеляза, че от друга страна много природозащитници питат „защо точно сега“, когато правата на човека в Турция са поставени под сериозна заплаха, а не например преди 10 години, когато ситуацията беше по-добра, но пък тогава западните държави отказаха. Д-р Лякова напомни за казуса с в. „Заман“, положението на кюрдите, човешките права, свободата на словото в страната и т.н.

Големи са и опасенията, че ако се либерализира визовият режим за турските граждани, би се засилил значително емигрантският поток от Турция към Германия, посочи още тя.
Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …