понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Марин Лесенски за предизборната битка между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън

Марин Лесенски за предизборната битка между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън

От европейска гледна точка, най-важно е какво ще се случи с външната политика и световните дела. Както виждаме Доналд Тръмп разби основополагащи неща, вкл. и най-шоковото му изказване, че чл. 5 на НАТО няма да действа при него. Той каза още, че Америка може да излезе от Световната търговска организация, което означава рабиване на световната търговия с непредвидими последици.  Така че внасянето на несигурност в сигурността вече е проблем.

Това коментира Марин Лесенски, програмен директор на институт „Отворено общество“, в предаването „Прозорецът“ по Би Ай Ти.

„Дори Тръмп да казва тези неща и да не си вярва, или ги казва и си вярва – и в двата случая е лошо“, цитира редакционен коментар на „Уошингтън поуст“ Лесенски.

По думите му част от политическите коментатори се надяват вицепрезидентът Майк Пенс да движи нещата на всекидневно ниво.

Очакването е, че институциите и политическата култура в САЩ ще модерират поведението на Тръмп, но не знаем всъщност какво ще стане, защото в международната политика перцепциите са важни, как те възприемат, дори една дума от най-силния човек в света може да влияе на световните пазари и сигурността, отбеляза Лесенски.

Според него дори Хилъри Клинтън да спечели, промяната, внесена от антисистемните политици, вече е на лице и нестабилността ще остане

Същевременно Ралица Всилева, която е във Филаделфия на конференцията на Демократическата партия, коментира, че след скандала с имейлите Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън ще се борят за избирателите на Бърни Сандърс.

Как ще се променят отношенията между Съединените щати  и Турция при евентуално президентство на Доналд Тръмп или Хилъри Клинтън – вижте коментара на Марин Лесенски във видеото:

Вижте също

Посланикът на Белгия в България: Радикално трябва да се замислим накъде е тръгнала Европа

„Надяваме се това, което се случва напоследък, да не е новото нормално, но от друга …