четвъртък , 17 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Мариета Димитрова: Санирането в Благоевград – нарушения, съмнения и обяснения
DIKOV_MARIETA

Мариета Димитрова: Санирането в Благоевград – нарушения, съмнения и обяснения

В рубриката „Срещу течението“ основна тема е санирането в Благоевград. Градът е безспорен рекордьор по брой санирани сгради – обновените сгради са 49. Фирмите са 47, а средната цена – 203 лв. на кв./м. Той е на шесто място според данните към февруари 2017 г.

Разследващият журналист Мариета Димитрова гостува в студиото на „Просто Диков“ и коментира темата за санирането като призна, че самата тя не е очаквала да излязат толкова любопитни факти и детайли по време на разследването й.

Тя посочи, че цените са около 80 лв. на кв./м. за груб строеж, а самото саниране на завършена сграда излиза по-скъпо. „Една от фирмите се свързва със заместник-кмета по строителството Янко Янков, който преди това е правил голяма част от обследването на сградите в Благоевград. Свързах и три имена на общински съветници, чиито договори намерих“, разказа журналистът.

„Самата програма за енергийна ефективност не беше направена както трябва и имаше много недомислици“, обяснява си Димитрова. По думите й, това е довело до това да се стигне до толкова нередности.
Жельо Бойчев от БСП за България коментира темата като каза, че ще искат дебат за програмата за саниране. „Има много забележки от гражданите относно качеството и контрола. Искаме да видим какво е бъдещето на тази програма, как и по какъв начин ще бъде финансирана“, посочи Бойчев.

Депутатът каза, че в рамките на една година Министерството на регионалното развитие е намалило три пъти собствените си референтни цени, с които е стартирала програмата.
Димитрова показа и договор за над 2 милиона лева между кмета Атанас Гамбитов и „Хирдоенерджи-БГ“ ООД. Той не пожела да коментира темата, но заяви, че в следващото издание ще се включи с коментар.

Вижте повече за разследването на Мариета Димитрова за санирането в Благоевград в следващото видео:

Вижте също

vec

Пак късо съединение – топенергетици предупреждават за сериозни проблеми

Представяме ви втората част на разговора с двама герои на протестите срещу своеволията на частната …