петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мариана Цакова за протестите в Гърция

Мариана Цакова за протестите в Гърция

Парламентът на Гърция гласува „за“ правителствения проект на пенсионната реформа и промяна на социалното осигуряване. Новите закони предвиждат намаляване на капиталонатрупващата се част от пенсията, постапенна ликвидация на професионалните осигурителни фондове, повишение на ДДС, въвеждане на редица акцизи и данъци върху тютюна, бензина, дизеловото гориво, природния газ, както и за интернет и телевизия.

Повишават се данъците на малките и средните предприятия. От 1 януари 2017 г. ще се въведат финансови утежнения върху потреблението на кафе, използването на електронните цигари и нощувките в хотели с повече от две звезди.

Против приемането на законопроекта активно се обявиха държавни и частни обществени съюзи. Двата най-големи профсъюза в страната проведоха в петък и събота 48-часова стачка.

Много българи, посетили Гърция през почивните дни, станаха свидетели на участието на гърците в стачката. Някои от тях не успяха да се върнат в страната според плановете си.

Гръцките синдикати се заканиха, че ще продължат да оспорват политиката на правителството, защото страната не може да понесе допълнителните икономии, планирани от управляващите.

Каква е ситуацията днес разказа сънародничката ни Мариана Цакова, която живее в Солун.

Хората все още коментират това, което се случва, но не са съгласни, макар политиците да казват, че е полезно за Гърция, решението влияе на стандарта им на живот, посочи Цакова.

по думите ѝ е много вероятно недоволството в страната да прерасне и да се стигне до протести, които ще парализират Гърция.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …