сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мариана Цакова: 1500 деца на бежанци тръгват на училище в Гърция

Мариана Цакова: 1500 деца на бежанци тръгват на училище в Гърция

1500 деца бежанци ще започнат обучение в гръцки училища. Инициативата се провежда за първи път, тъй като притокът на бежанци е по-голям. Това дава възможност на децата да продължат живота и образованието си, разказа в предаването еМисия България психологът Мариана Цакова, която живее в Солун. Министерството на образованието дава възможност на 1500 деца бежанци да започнат училище. Те не могат да се влеят в потока с гръцките деца заради езиковата бариера, но ще имат обучение от 2 до 6 часа, след часовете на гръцките деца. Първо ще се учат на гръцки, английски език и други езици, разказа Цакова.

„Всичко това е много ново и са назначени извънредно преподаватели. В 60 училища в цялата държава ще се вкарат малки групи в класовете, за да не се получи неравновесие. Но за сега децата на бежанците няма да бъдат паралелно с гръцките деца. Може да има нови паралелки за спорт и музика, за да може децата да се приспособят по-бързо“, обясни Мариана Цакова.

Тя каза, че обществото реагира сравнително уравновесено на тази новина, макар че някои родители обвиняват правителството, че не са били предупредени навреме за тази инициатива. Родители на гръцки деца са заключили едно от училищата с катинари, разказа българката. Причината е, че в петък преподавател съобщил, че от понеделник в училището ще има и деца на бежанци. „Разбираемо е защо тези родители са реагирали толкова импулсивно. Училищата са малки в Гърция, имат само 4 тоалетни. Около 180 деца има в училище и много от тях не са ваксинирани. Заради условията, в които пребивават децата на чужденците е много възможно да имат някои вируси. Родителите реагират по този начин заради притеснения от вируси“, обясни още българката.

По думите й, няма кампания за ваксиниране на гръцките деца, а в момента липсва ваксината за туберколоза и от тази гледна точка родителите се притесняват за здравето на децата си.
Близо 60 000 бежанци има в Гърция. „Жителите на о-в Митилини обвиняват правителството, че са оставили този проблем на хората. В момента няма изключително големи проблеми. Има все пак едно равновесие“, коментира Мариана Цакова.

Чуйте целия разговор с Мариана Цакова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …