петък , 23 март 2018
Начало / Жива връзка / Мариана Кацарова за концентрационните лагери в Чечня

Мариана Кацарова за концентрационните лагери в Чечня

По-рано този месец руски медии и правозащитни организации съобщиха за отварянето на концентрационни лагери в Чечня за задържане на мъже с гей наклонности. Там те са измъчвани. Съобщава се за над 100 задържани. Според данните има и поне трима убити.

С българската журналистка Мариана Кацарова, която от 15 години работи за „Амнести интернешънъл“ и други правозащитни организации в конфликтни места като Босна, Косово и Чечния, разговаряхме за размерите на преследванията срещу хора с различна сексуална ориентация и дали единствената им алтернатива е бягството.

„Обществото в Чечня е дълбоко консервативно. Преди хора с хомосексуална ориентация не заявяваха себе си. В момента властите в Чечня решиха, че това са новите врагове, набелязани за унищожение. Не само ръководството на чеченската република преследва тези мъже, но и техните семейства. Т.е. подозира се, че там има много убийства на честта и то не само към жени, но и към мъже“, категорична бе Мариана Кацарова.

Тя каза, че хората с различна сексуална ориентация са набелязани и биват преследвани и арестувани по подозрения.

„Преди дни, когато „Новая газета“ разкри цялата кампания, журналистите получиха заплахи. Събра се демонстрация от 15 хил. души, които обявиха джихад на журналистите в медията“, подчерта тя.

По думите ѝ, възможностите за изход на арестуваните и държани в тайните лагери в Чечня, от една страна, е правителствата на Европейския съюз и САЩ да бъдат готови да дадат политически убежища на преследваните, а от друга, механизмът за външен натиск е в компетенциите на ООН.

Тук не става дума само за група от гей мъже, които ги преследват и убиват, а става дума за едно общество, което по същия начин измъчва, преследва и убива своите правозащитници, жени и мъже, категорична бе Мариана Кацарова.

Вижте целия разговор с журналистката във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …