петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Маргарита Златарева: Квадратчето „Не подкрепям никого“ е недомислица

Маргарита Златарева: Квадратчето „Не подкрепям никого“ е недомислица

Извънредна среща между коалиционните партньори се провежда в парламента между парламентарните групи на ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок. На тази среща трябва да присъства и премиерът Бойко Борисов. Миналия петък парламентът не успя да събере мнозинство за кворум. Във Великобритания, Турция и Германия български граждани са събрали най-много гласове за разкриване на секции.

Бившият конституционен съдия и бивш член на ЦИК Маргарита Златарева коментира в предаването еМисия България въпросите за евентуални промени в Изборния кодекс в последния момент по време на предизборна кампания, както и казуса с квадратчето „Не подкрепям никого“.

„Правото за гласуване е основно право на гражданите, но условията и реда са описани в закона. Законодателят има правомощията да напише правилата. Те се променят с оглед волята на законодателя, а това е вече политическо решение. Аз съм убедена, че последното изменение на Изборния кодекс беше през май 2016 г. Целта бе да се намали гласуването в Турция. Технически може да стане промяната в Изборния кодекс. Дали е морално или целесъобразно, не бих могла да кажа“, коментира Златарева.

Тя посочи, че преди изменението на Изборния кодекс през май 2016 г. режимът за гласуване в чужбина е бил безкрайно либерален. „Там съществуваха автоматични секции. В Турция бяха открити 124 секции именно въз основа на това правило за автоматичните секции. В Англия около 43 секции, а в Америка – около 45. Под 90 души бяха гласували в една секция. Всички тези причини, комбинирани с мнението на коалиционните партньори, предизвикаха това изменение на Изборния кодекс с много дебати „за“ и „против“, обобщи бившият конституционен съдия. Тя смята, че изборните правила, които законът урежда, трябва да са такива, че да осигуряват еднакви условия за всички български граждани във всички държави в света. Би било противоконституционно, ако се заложи в закона неравенство и има рестрикция за гласовете на българските граждани, извън територията на ЕС.

„Няма как да направите различни условия за студента в Лондон и за студента в Чикаго. Искат заради Турция да намалят възможностите за гласуване в Америка и Канада. Получава се неравнопоставено. Неравнопоставеността може да бъде предмет на разглеждане от Конституционния съд“, добави бившият член на ЦИК. Тя коментира и казуса с квадратчето „Не подкрепям никого“.

Златарева каза, че компетентни математици са посочили, че въпросното квадратче няма никакви последици за гласуването. „То се появи заради страха на някои от законодателите да не би задължението да се гласува да е едно противоречие с правото да гласува по Конституция. Но то е безсмислено. Задължителното гласуване не е противоконституционно. Правото да гласуваш е и обществен дълг“, убедена е Златарева. Според нея задължителното гласуване би могло да се скрепи със санкции, различни от глоба – да не можеш да участваш в държавна служба, например.

„Но квадратчето се приравнява на невалидна бюлетина. Във всеки вид избор се броят гласувалите и те определят активността. По същия начин няма как да се припише на някоя партия и ще има същата стойност както невалидна бюлетина. От една страна се броят като участващи в гласуването, а от друга страна няма как да се разпределят между партиите. Това е нелогичното. Законови норми противоречат на Конституцията когато противоречат на основни права на гражданите. Една разпоредба като безсмислена няма как да бъде противоконституционна“, обясни Маргарита Златарева. Тя посочи, че никой не е помислил за последиците при преброяването.

„Трябва да се справят с това квадратче. Всеки гражданин може да пусне бяла бюлетина или нарочно да я направи невалидна“, добави още бившият член на ЦИК. Тя посочи, че ако в хипотетична ситуация правителството подаде оставка, президентът ще трябва да предложи съставяне на кабинет на следващата парламентарна група. „Ако тя не състави правителство в рамките на 7 дни, президентът може да предложи на трета поред партия. Ако и тя не успее, тогава чак президентът съставя служебно правителство и разпуска парламента. Тази хипотеза не може да попречи на президентските избори“, коментира Златарева.

Тя поясни, че ЦИК отговаря почти изцяло за организационно-техническата подготовка на изборите, макар че и Министерският съвет също е ангажиран със снабдяването на секционните комисии с техника. „Няма опасност да се получи вакуум. Имаме действащ президент“, добави още бившият конституционен съдия.

Чуйте целия разговор с Маргарита Златарева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …