неделя , 23 септември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Маргарита Доровска – от Кралския колеж по изкуствата в Лондон до Дома на хумора и сатирата в Габрово

Маргарита Доровска – от Кралския колеж по изкуствата в Лондон до Дома на хумора и сатирата в Габрово

Българка, завършила кураторство в Кралския колеж по изкуствата в Лондон, пое Дома на хумора и сатирата в Габрово. За причините да напусне Острова и решението й да стане директор именно на музея в Габрово, в еМисия България разговаряхме с Маргарита Доровска.

„Онзи свят на изкуството е изключително интересен и динамичен, но и много ясно разграфен от гледна точка на възможности за развитие. Колежът, в който учех, и моят интерес специално беше куриране, което е много повече в институционалната сфера, не толкова независимо и на свободна практика, а това е нещо, което трудно се постига в Англия и в Лондон, особено ако си източноевропеец“, казва тя за мотивите си да се върне.

Доровска посочва, че за жалост на практика няма примери за успеели източноевропейци на кураторски позиции във Великобритания.

Човек ясно да си дава сметка за средата там, в един момент е много по-интересно да отидеш и да работиш някъде, където нещо може да бъде променено и твоето знание, умение, амбиции и желания наистина да могат да бъдат от полза, споделя кураторката.

Според нея институциите, които се занимават със съвременно визуално изкуство, са най-бавно реформиращите се в целия сектор на културата и изкуствата в България – и именно там има важна работа за вършене.

На въпрос защо е избрала точно Габрово, тя го описва като много интересен град с история, вкл. и по линия на индустриалната революция, като особено прогресивен и амбициозен град, особено в началото на XX век. Донякъде този дух ясно се усеща и в Дома на хумора и сатирата, смята Доровска.

Постарах се внимателно да проуча историята на Дома. Любопитното е, че е бил много модерна за времето си институция – създадена с много голям размах и сериозна визия, с настояване за международно участие и дейност. Тази мултидисциплинарност на музеите е заложена още от самото му начало, разказва още кураторката, според която Домът на хумора и сатирата може да се смята за предтеча на съвременните тенденции в изкуството за България.

Чуйте подробности за плановете на новия му директор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …