понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Маргарит Мицев: Българите сме твърде малко, за да се мразим неистово

Маргарит Мицев: Българите сме твърде малко, за да се мразим неистово

Преди 72 години на 1 февруари регенти, депутати, офицери, министри и общественици стават първите жертви на Народния съд. На днешния ден си спомняме за жертвите на комунизма. Юристът и политик Маргарит Мицев се включи в ефира на еМисия България и коментира спомняме ли си близкото минало и успяхме ли да извлечем поуките от грешките.

„На стената на имената на жертвите на комунистическия режим е името на моя дядо по майчина линия. Той е свещеник и е пострадал само, защото е бил свещеник и защото е бил състоятелен човек. Нека говорим за тази почуда как българи са проявили такава жестокост срещу българи. Ние не сме чак толкова многоброен народ, за да се мразим толкова неистово. Тези месеци са били пълни с неистова омраза“, коментира Мицев.

Той припомни, че преди известно време проф. Огнян Герджиков е призовал към помирение. „Много е хубаво като пожелание, но българският народ не знае цялата истина и хората, които трябваше да се покаят, Филип Боков от БСП се изказа много цинично. Все още е много рано за това. Вината не е осъзната“, убеден е Мицев.

„Прави ми впечатление, че в последните години градове, наречени безродници, като Благоевград, Хаджидимово и Димитровград. Те носят имена на т.нар. борци за свобода и народни правдини. Задаваме си въпроса – когато сме изправени пред пълния крах на една утопия на комунистическото строителство, съществува изключителен негативизъм сред хората, защото им се натяква, че точно тези, които разединиха българския народ, има на тяхно име паметници и улици, а на жертвите им няма“, коментира юристът.

„И аз се чудя защо Благоевград се казва така ри положение, че самият Димитър Благоев в българския парламент казва, че не е българин, а славянин от Македония“, добави той.

„Ние, българите, никога не трябва да се мразим. Ние не сме многоброен народ и всеки български живот е много ценен. Трябва да проявим смирение, защото ние сме космически народ, имаме двама космонавти, произвеждаме космически храни, преодолели сме космически пространства. Но пространството между двама българи е жестоко. Има пропаст, която поглъща всичко като черна дупка“, убеден е Мицев.

Той е категоричен, че трябва да научим българската история, защото миналото е неразривна част от настоящето, а и от бъдещето.

„Трябваше още преди време да се прочете миналото. Бях искрено учуден от това, че в понеделник член-кореспондент на БАН и бивш ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ каза, че до края на университетското му образование не е чувал за имената на герои като ген. Колев и ген. Вазов от Първата световна война. Трябва да се започне с добросъвестния прочит на историята“, смята юристът и политик.

Чуйте целия разговор с Маргарит Мицев за поуките на миналото в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …