събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Мануела Малеева – за болните деца и болните институции

Мануела Малеева – за болните деца и болните институции

Всичко, което се случи в последните месеци с Фонда за лечение на деца, ни засегна директно. Усилията от години да направим някаква структура, която да заработи и за родителите, и за децата, и за доктора, се разпаднаха за два месеца.

Това коментира Мануела Малеева пред Сашо Диков във връзка с дейността на фондацията си, която от години оказва безвъзмездна помощ на децата с ортопедични проблеми. Тя разказа, че ортопедичните шини, които не се покриват от държавата, от няколко години насам са започнали да се изплащат от Фонда.

Одобрения за изписване на шините, които могат да изработват само двама обучени техници у нас, обаче не са изписвани през последните месеци, твърди Малеева. По думите й дори и да има, няма да има кой да ги изработи накуп и навреме и ще се стигне до изнервяния и списъци от чакащи.

Фондът има в момента много лоша комуникация с родителите, минават седмици по телефона в опити да разбера какво се случва, децата чакат, описа ситуацията Мануела Малеева.

Тя обаче уточни, че не се е срещала със здравния министър Петър Москов или премиера Бойко Борисов, за да потърси помощ, тъй като не смята, че един човек – а не отговорни, действащи и загрижени институции, трябва да решават съдбата на когото и да е.

Срещала съм се в различните правителства с различни министри, но и досега доникъде не сме стигнали, добави Малеева, според които това са неща, които трябва да влязат като нормално лечение в България.

Фондът влезе като много голяма помощ, родителите почнаха да научават, че децата могат да се лекуват без рискови операции – чрез поставянето на тези шини, че има и друг начин, разказа още тя.

Малеева напомни, че швейцарският лекар д-р Брунов Франиер прави прегледите напълно безплатно, като затваря собствения си кабинет в Швейцария за по четири дни, когато идва у нас.

Има и някои добри специалисти у нас, но глобално положението на здравеопазването, и в частност на детската ортопедия, в България е много тежко, посочи тя.

По думите й за цели осем години само двама доктори са потърсили фондацията с желание за знание и за помощ, а в страната освен двамата техници, има само един обучен лекар, който изписва въпросните шини.

Мануела Малеева коментира и други актуални теми в предаването, като битката за Изборния кодекс, Брекзит и др. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …