четвъртък , 18 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Манол Пейков: Възстановяването на тютюневия склад в Пловдив е правилното решение

Манол Пейков: Възстановяването на тютюневия склад в Пловдив е правилното решение

Тютюневият склад на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив, който бе разрушен преди дни и в защита на който имаше протести, трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, обяви министърът на културата Вежди Рашидов.

Оказа се, че сградата на склада е обявена за паметник на културата още през 1977 г., а заради административна грешка е излязъл от списъците на защитените сгради.

Казусът коментира за еМисия България издателят Манол Пейков, който бе сред интелектуалците, застанали в защита на тютюневия склад.

Приятно съм изненадан от бързата и навременна реакция на министъра. Уверен съм, че собствениците, които са изключително заможни и имат амбиции да строят 17-етажен хотел, имат възможност да платят тази сума за възстановяването. Уверен съм, че държавата и общината имат механизмите да ги накарат да платят тази сума. А това ще бъде прекрасен урок за всеки следващ, който се опита да направи нещо подобно“, каза Пейков.

По думите му единственото правилно и мъдро решение в случая е възстановяването на сградата в първоначалния ѝ вид.

Според него причина за събарянето на тютюневия склад е липсата на недостатъчен ангажимент и заинтересованост на общината към сградите, които представляват културна ценност.

Вижте също

Трилогията от детски книги на Радостина Николова превзема Китай

Трилогията от детски книги на Радостина Николова излиза на китайски език. Това е първият голям …