сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Манол Пейков: Възстановяването на тютюневия склад в Пловдив е правилното решение

Манол Пейков: Възстановяването на тютюневия склад в Пловдив е правилното решение

Тютюневият склад на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив, който бе разрушен преди дни и в защита на който имаше протести, трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, обяви министърът на културата Вежди Рашидов.

Оказа се, че сградата на склада е обявена за паметник на културата още през 1977 г., а заради административна грешка е излязъл от списъците на защитените сгради.

Казусът коментира за еМисия България издателят Манол Пейков, който бе сред интелектуалците, застанали в защита на тютюневия склад.

Приятно съм изненадан от бързата и навременна реакция на министъра. Уверен съм, че собствениците, които са изключително заможни и имат амбиции да строят 17-етажен хотел, имат възможност да платят тази сума за възстановяването. Уверен съм, че държавата и общината имат механизмите да ги накарат да платят тази сума. А това ще бъде прекрасен урок за всеки следващ, който се опита да направи нещо подобно“, каза Пейков.

По думите му единственото правилно и мъдро решение в случая е възстановяването на сградата в първоначалния ѝ вид.

Според него причина за събарянето на тютюневия склад е липсата на недостатъчен ангажимент и заинтересованост на общината към сградите, които представляват културна ценност.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …