събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Манол Пейков и Мая Атанасова за българския щанд на книжното изложение във Франкфурт

Манол Пейков и Мая Атанасова за българския щанд на книжното изложение във Франкфурт

Двама издатели коментираха в предаването еМисия България участието на страната ни на книжното изложенив във Франкфурт. Манол Пейков от „Жанет 45“ е категоричен, че има фундаментален проблем и той е във финансиращата институция. Той разказа, че тази година средствата са били осигурени от Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия.

„Чудесно, помогнала е, но не й е работата. Станало е в последния момент, но все пак е помогнала. Проблемът е, че това е държавна работа“, категоричен е Пейков. Той е убеден, че участието на българските издатели на международния панаир на книгата трябва да се подготви година по-рано.

„Този щанд има две роли – да представи по добър начин нацията, държавата, отношението към културата, езика, красивите ни книги и най-добрите ни автори. Това може да стане по относително лесен начин. Поглеждате 15-те най-престижни награди в страната, кои издателства са ги спечелили с кои книги и ги каните. Втората роля е да помага на дадени български издатеслства да продават свои права и свои продукти. В сегашния си вид нашият щанд не върши работа на националната физиономия, нито пък на онези, които искат да си продават правата“, категоричен е Манол Пейков. Той подчерта, че тази година надписът България е представлявал разпечатка на лист А4.

Мая Атанасова от „Клевърбук“ обясни, че българският щанд прилича повече на сервизно помощение. „За мен е много важно да се опитам да изляза на международен пазар, тъй като българският пазар е малък. Единият път, най-успешният, е през такъв базар. Тази година издателството бе на отделен щанд. А българският щанд беше нито представителен, нито достъпен“, добави Атанасова.
Манол Пейков посочи, че стремежът е бил да се усвоят европейски пари, а това се прави в последния момент. Атанасова каза, че е запазила щанд за издателството още на 3 февруари.

„Започнахме тогава подготовката. Нашият щанд е 8 квадрата, а българският е 100. Имаше въпроси в пространството кой е виновен. Националният щанд представлява страната и трябва да има една визия. Но да не говорим за срока от 8 дни, който е недостатъчен“, добави още Атанасова.

Пейков каза, че получил обаждане от Асоциация „Българска книга“ няколко дни преди изложението. Той отказал, тъй като не е имало достатъчно време за подготовка. „Не е проблемът в това, че издателството не е участвало на изложението. От години посещавам маси на изложители, на агенти, щандове на други издателства и там си правя срещите. Но смятам, че е изключително важно да бъдат поканени водещите издателства в България, които издават българска литература“, категоричен е Пейков.

„За мен е възмутително, че водещите издателства, които издават 90% от съвременната българска качествена литература, отсъстваха там. Заради всичко, което е недоизмислено. Държавата трябва да отдели средства и да се знае“, добави издателят. Той разказа как е организиран процрдът в съседна Сърбия. „За какво ни е 100 квадрата щанд, който не прилича на нищо“, пита още той.
Мая Атанасова каза, че миналата година щандът е бил приемлив и е имало видимост към него както и достъп до партньори. „Ефектът от отделен щанд беше впечатляващо по-голям. Постигнахме 10 пъти повече контакти“, разказа издателката. Тя даде пример с щанда на Украйна, която въпреки ситуацията там, е успяла да отдели време и средства за представянето си. „Щандът беше голям, ярък, с много издателства, събития и бях много впечатлена. Няма оправдание в случая“, категорична е Атанасова.

„За индийците знаят, че са евтини и шарени, за французите – че са скъпи. На отделения щанд ние показахме, че можем да правим книги на европейско ниво, а за щандът на България бе незабележим“, добави още Атанасова.

„Държавата иска да се измуши и да не отдели собствени пари, а да намери някакви пари по някакъв проект. Като не са предвидени тези пари в бюджета на държавата, прави се в последния момент. Не се правят така нещата. След 3 години ще спрат европейските проекти. Какво ще правим тогава?“, запита Пейков. Той смята, че Министерството на културата трябва да основе национален център за книгата. „Това е неуважение от страна на държавата, липса на отношение, мисъл или организация.

Чуйте целия разговор с Манол Пейков и Мая Атанасова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …