понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Манол Пейков: Библиотеката ни трябва да нараства по-бързо, отколкото успяваме да прочетем

Манол Пейков: Библиотеката ни трябва да нараства по-бързо, отколкото успяваме да прочетем

Вярвам в това, че библиотеката вкъщи трябва да нараства с по-големи темпове, отколкото човек може да навакса, четейки. Защото е огромно удоволствие да пристъпиш към библиотеката си и да не знаеш какво точно ще грабнеш тази вечер, и да избереш точно това, което те вълнува в момента.

Това каза издателят и преводач Манол Пейков в един следпразничен разговор в еМисия България за културата, езика, книгите и издателския бизнес като призвание.

На въпрос дали се сещаме за културата само около 24 май, той каза, че за тях (в издателска къща „Жанет-45“) културата е начин на живот, тъй като издават поне по две заглавия на седмица.

Той коментира с тъга и неглижирането от масовите медии на новината, че редица творци бяха отличени от президента Росен Плевнелиев с държавни ордени за приноса им към българската култура, която по думите му те „като Атласи крепят“.

„В страните, които уважават себе си и са фактор, парите за култура представляват над 4% от БВП. Културата е най-съкровеното и важно нещо за една страна, нейният фундамент. Същевременно, когато всяко правителство отчита работата си, министерството на културата е на последно място и никой не говори за постигнатото.

Една от големите грешки на управниците е, че за културни министри се поставят хора, които са видни творци, а това не бива да е така. Хората, които управляват културата, трябва да са преди всичко добри администратори“, отбеляза Пейков.

Според издателя българският книжен пазар е в сериозен възход,

в точка, която на Запад се е случила преди 15-20 години. „Има разрастване на малките книжарници със собствен независим дух, които правят нещата с любов и които на Запад започнаха да изчезват, всмукани от водовъртежа на едрия капитализъм. Надявам се в България този процес да се отложи.“

Манол Пейков е убеден, че вкусовете на българина са гъвкави. За разлика от частните телевизии у нас (като по думите му Би Ай Ти е изключение), които смятат, че трябва да се водят от масовия вкус, ние смятаме, че сме длъжни да налагаме вкус, заяви преводачът.

Той донесе и последния брой на списание „Гранта“ (едно от на най-популярните списания за литература в света, създадено още в края на XIX век в Кеймбридж), чиито лицензианти за България са „Жанет-45“. Темата на този брой е „Градът“. Гледайте целия разговор в Манол Пейков във видеото:

Вижте и речта на държавния глава пред дейците на културата, които награди:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …