четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Манфред Вебер, ЕНП: Външният натиск е най-голямата заплаха за ЕС

Манфред Вебер, ЕНП: Външният натиск е най-голямата заплаха за ЕС

Външният натиск е най-голямата заплаха за Европейския съюз. Това заяви председателят на Групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер в интервю за Би Ай Ти.

„Путин има интерес Европа да бъде слаба. Той иска да работи с 28 отделни държави, защото това е много по-лесно, отколкото да работи с голям блок като Европейския съюз, който е и много силен. Тръмп, от другата страна, мисли повече за икономическите щети. Той осъзнава, че днес Европейският съюз е на същото икономическо равнище като Съединените щати. Ние, като европейци, сме икономическа сила, равнопоставена на Съединените американски щати“, обясни Вебер.

„И Путин, и Тръмп имат интерес Европа да бъде слаба и ние трябва да решим дали това отговаря и на нашия интерес. Не мисля. Според мен ние трябва да останем заедно. Ако обединим интересите си, на основата на силни нации, с партньорски взаимоотношения, можем да защитим европейския начин на живот – именно той прави Европа специална в глобален мащаб и може да заяви позицията ѝ в глобалния свят, ако останем заедно“, подчерта още евродепутатът.

Той оцени като успешна визитата на Ангела Меркел във Вашингтон. „В Белия дом има нова администрация, трябва да уважим резултата от изборите в Америка и затова трябва да седнем и да разговаряме помежду си. Вече виждам няколко постижения. Например, ясният ангажимент на администрацията и на самия Доналд Тръмп към НАТО. Той се придържа към задълженията на Съединените щати към Алианса, а това вече е постижение за нас“, коментира Вебер.

Преди дни неговата Европейска народна партия предложи евроскептичните партии в държавите-членки да нямат достъп до европейските фондове. „Хората трябва да преценят дали да се доверят на политици, които лъжат – като Ципрас в Гърция. Той лъжеше, а после, когато дойде на власт, не можа да изпълни обещанията си. Затова хората трябва да решат дали да следват един конструктивен, реалистичен подход, или да вървят по стъпките на лъжци“, коментира Манфред Вебер.

„Като погледна към подобни решения на европейско ниво от последния месец, намирам ситуацията за обещаваща. Проевропейският кандидат спечели президентските избори в Австрия, а преди няколко дни в Холандия избирателите не подкрепиха Герт Вилдерс, не гласуваха за антиевропейската партия. Резултатите са много обещаващи – из цяла Европа властта се връща при онези, които искат да работят заедно като партньори в Европа, да защитават националните си интереси, но да търсят заедно решения срещу национализма и протекционизма“, допълни той.

Манфред Вебер коментира и отношенията на Европейския съюз с Турция на фона на нарасналото през последните седмици дипломатическо напрежение между Анкара и няколко държави-членки.

„Турция е в кампания преди референдума за новата Конституция. Но не всичко е позволено в една кампания. А Ердоган провокира европейските партньори все повече с всеки изминал ден. Това е недопустимо. Ние не сме нито наивни, нито глупави. От икономическа гледна точка Турция се нуждае от Европа повече, отколкото ние се нуждаем от Турция. 44% от износа на Турция е към Европейския съюз. За сравнение, само два-два и половина процента отиват към Русия. Така че Ердоган се нуждае от нас – има икономическа нужда от нас. Ние искаме да бъдем партньори, но в своята реторика той не бива да прекалява с обвиненията и атаките към европейските лидери“, подчерта евродепутатът.

Той отхвърли възможността за развитие на Европа на няколко скорости. „В бъдеще няма да има първокласна и второкласна Европа. Ние искаме да запазим Европа обединена – в това вярваме и към това се стремим. Единственият въпрос е дали искаме да задълбочим обединението в бъдеще, например с обща отбрана, която финансово би била по-изгодно решение“, обясни Вебер.

В свое изказване в Европейския парламент наскоро той заяви, че хората трябва да припознаят Страсбург и Брюксел, а не да ги възприемат като външни сили, които само им налагат решения.

„Решенията в Европа се вземат с мнозинство – в Европейския парламент, където има и български евродепутати, и на съветите на министрите, където винаги има членове на българския кабинет. Затова трябва да следим отблизо какво се случва в Брюксел. Когато вземаме конкретни решения, трябва да има публични дебати в обществата в Европа. След това можем да обединим техните мнения“, обясни Манфред Вебер.

„Отделните нации могат да бъдат силни само ако останат обединени. Ако погледнем в дългосрочен план, 2060 година може да звучи като далечно бъдеще, но времето лети – тогава европейците ще представляват само 4% от населението на света. Ето защо ние можем да защитим интересите си само заедно, като европейци“, каза в заключение Манфред Вебер.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …