петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мандатът МИ, властта МИ, държавата МИ
Мария Мусорлиева. Снимка: БГНЕС, архив

Мандатът МИ, властта МИ, държавата МИ

Заложническа криза в столичната зала „Арена Армеец“, все още необявени крайни резултати от изборите за местна власт, истински хаос. И затова е отговорна Централната избирателна комисия – по закон и правомощия.

Те организираха, ръководиха и поеха контрола върху изборите в България. Резултатите от вота продължават да не бъдат обявени въпреки изискването това да се случи до три дни от края на изборния ден – т.е. до 28 октомври трябваше да бъде огласено крайното разпределение на гласовете.

Те организираха обученията на членовете на районните и секционните избирателни комисии. Политическите обвинения между ГЕРБ и БСП кой се е спънал в Изборния кодекс не оневинява Централната избирателна комисия. Не я оневинява не само около организацията на местния вот, нито за решенията да заглушат информационната кампания на референдума за електронно гласуване като изсипят стотици хиляди левове в неизвестни сайтове.

Комисията, съзнателно или не, създаде объркване около подаването на бюлетината за референдума, като до обяд в неделя избирателите бяха питани нарочно дали искат да участват в допитването за електронен вот. Вече се появиха и сериозни съмнения за хиляди невалидни бюлетини, свързани с преференциите. Точният им брой предстои да бъде оповестен.

На всичкото отгоре представители на Централната избирателна комисия и нейните разклонения, като това в столицата, проявиха откровена арогантност. Председателката на Общинската избирателна комисия в София Диляна Иванова заяви, че подозира хората в залата, потърсили медицинска помощ, в симулация. А заместник-председателят на комисията Мария Мусорлиева обяви, че ще поиска от Съвета за електронни медии да изпрати всички материали, които се отнасят към ЦИК. „Оттам нататък ние и прокуратурата ще преценят кои предавания са коректни, разбира се, това не значи, че трябва да има хвалебствия за ЦИК, но в никакъв случай не значи, че шоупрограми ще ми взимат мандата“, обяви г-жа Мусорлиева, която влезе в ЦИК от квотата на партия „Атака“.

Мандатът МИ, властта МИ, държавата МИ. Самозабравянето във висшата администрация и политиката са достигнали изключителни висоти. Защото държавата е окупирана от чиновници и политици, които хулиганстват и организират ревизии на „клек-шопове“, разпореждат се с парите на данъкоплатците, присвояват си магистрали и еврофондове.

Стигнахме дотам, че тези окупатори ни накараха да обичаме родината, но да мразим държавата си. Защото всички тези герои са присвоили публичните ресурси и се разпореждат с тях. Всички членове на Централната избирателна комисия, а и тези в общинските структури, където има проблеми, трябва да поемат отговорността за провала в организацията на вота и за съмненията за сериозни манипулации на резултатите. И след като са се спънали, първата стъпка е оставката на тази изборна администрация.

Автор: Илия Вълков

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …