петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Малта – красива, слъчева, малка, но и дом на 30 хил. българи

Малта – красива, слъчева, малка, но и дом на 30 хил. българи

Малта е популярна туристическа дестинация, но и дом на 30 хил. българи. За пътешествието си до красивата островна държава разказа в еМисия България колегата ни  Златимир Йочев.

„Още с кацането на летище Лука в Малта се запознах с българи. С тях се заговорихме и се оказа, че в един квартал на Малта живее компактна българска общност. Тя за цялата страна никак не е малка – около 30 хил. българи. Разбира се това са данни на хората там. Те едва ли са се преброявали, но 30 хил. българи на фона на цяла Малта, която е около 400 хил. са си почти 10% от населението. Основно работят в сферата на услугите, тъй като самата Малта се издържа по този начин – туризъм, хотели, ресторанти и казина“, каза Йочев.

„Малта е 351 пъти по-малка от България, но всъщност е най-гъсто населената страна в Европейския съюз. Трите населени острови са Малта, Гозо и Комино. Те имат малки кварталчета, които варират около 5-6 до 10 хил. души. Тъй като строителството наподобява много повече Арабския свят и Африка, която е близо, добиваш усещането, че всичко е много пренаселено. Когато пътуваш с градски траспорт, което е и основен начин за придвижване, защото има малко таксита и са скъпи, усещаш сякаш сградите те притискат. В старите квартали и градове пък растоянието между къщите е толкова малко, че можеш да се протегнеш и да достигнеш съседната“, сподели още той.

По думите му обаче обществения транспорт не е добре уреден – разписанията никога не се спазват, задължително трябва и да махнеш на автобуса, за да спре, а когато искаш да слезеш на дадена спирка, трябва да сигнализираш с бутон няколко пъти.

Той отбеляза, че въпреки тези леки неудобства, Малта привлича милиони туристи.

„По нашите стандарти за плажове, в Малта почти няма плажове. Има няколко пясъчни плажа, които обаче са много малки. Няма ги дългите пясъчни ивици, пясъкът пък е доста по-различен – бял, на моменти дори червеникав, но водата е кристално чиста и има много места за гмуркане“, сподели Йочев.

Той разказа, че най-много туристи се стичат в т.нар. Синя лагуна, където водата е лазурно синя.

„Видях Валета, столицата на Малта, във всички часове на денонощието. При изгрев и при залез, когато слънцето я огрява по различен начин, имаш чувството, че градът наистина придобива различни цветове. Най-красива е при залез, поне според мен“, допълни той.

Малта почти нищо не произвежда, но едно от нещата, които правят са ръчно свиваните цигари и пури, сподели още колегата ни.

Вижте неговия разказ и кадри от приказно красивата Малта в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …