четвъртък , 20 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Малкият Кеймбридж от Северозападна България в един филм на Елдора Трайкова
JIVA_FILM картинка

Малкият Кеймбридж от Северозападна България в един филм на Елдора Трайкова

Филмът „Кеймбридж” на режисьорката Елдора Трайкова е тазгодишният избор за български документален филм в 20-ия „София филм фест“.

Лентата ще бъде показана на 30 януари от 18 ч. и на 31 януари от 17,30 ч. в редовната програма на Дома на киното.

За историята във филма в „Жива връзка“ разговаряхме с кинодокументалистката Елдора Трайкова.

Филмът разказва за Долни Цибър – голямо село в Северозападна България, най-бедния регион на ЕС, в което 99% от жителите са роми. Заради стремежа на местните към образование, селото се е сдобило с прякора „ромския Кеймбридж“. Лентата проследява неговото ежедневие в продължение на една година.

Съвсем случайно се натъкнахме на това типично бедно село от Северозапада и неговото училище, разказва Трайкова, чиято първоначална идея със сценариста Асен Владимиров е да направят филм изобщо за този регион.

От 2000 души в селото само 40 не са цигани и всички те са пристрастени към училището, издигнали са в култ ученето и са с много високи мечти и стремежи, казва тя.

Трайкова даде пример с момче и момиче близначета в 4-5 клас, които искат да учат в Харвард, тъй като в интернет чели, че най-успешните хора в света са завършили този университет. Баща им пък не желае децата му да учат чрез ромски програми, за да не казват после хората, че успехът им се дължи на привилегии около техния произход.

Такава амбиция не бях виждала никъде, признава режисьорката, като добавя, че и лятото децата учат в училището по програми за възрастни. Учителите в него също са от ромски произход и са изключително мотивирани.

Чуйте целия разказ на режисьорката за мечтите и предразсъдъците:

Вижте също

JIVA_JIVKA

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …