сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Македонският журналист Огнен Цанцаревич за ситуацията в Идомени

Македонският журналист Огнен Цанцаревич за ситуацията в Идомени

Каква е ситуацията на македонско-гръцката граница след вчерашния опит за насилствено проникване на македонска територия от страна на бежанците, които се намират в лагера Идомени. За това в еМисия България разговаряхме с журналиста Огнен Цанцаревич от македонския в. „Вечер“.

Той потвърди, че македонските власти са използвали сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия, за да отблъснат набезите, каквито са обвиненията на гръцките власти.

Днес македонското МВР официално потвърди, че е използвало такива средства срещу бежанците, които са тръгнали през няколко места и са срязвали с клещи оградата, обясни Цанцаревич.

Според журналиста за голяма част от македонското общество реакцията е била напълно правомерна и би била подобна и в други страни, в които има нахлуване през държавна граница.

Днес е спокойно, няма инциденти, нито е регистрирано някакво движение, напрежение или опити за придвижване към границата, отбеляза Цанцаревич.

Журналистът смята, че макар да няма конкретни доказателства, зад акцията, която наподобява тази отпреди месеци, когато също бяха раздавани листовки с указания за действие на арабски сред бежанците, стоят някои от активистите на терен.

„Бил съм в Идомени, там има много активисти на неправителствени организации от цял ЕС, които имат тотална свобода на движение“.

Той определи като класическа манипулация фактът, че на листовките е пишело, че в определен час границата ще бъде отворена.

По думите на журналиста хората в Идомени или няма къде да се върнат, или не искат. Като цяло те отказват да бъдат преместени в редовите лагери на километри от импровизирания лагер, като още се надяват, че Балканския маршрут може да бъде отворен. По думите на Огнен Цанцаревич те могат да тръгнат единствено „насила“.

Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …