сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Македонският филм „Обожание“ – история за катарзис, съзерцание и въздигане

Македонският филм „Обожание“ – история за катарзис, съзерцание и въздигане

Премиерата на новия македонски игрален филм „Обожение“ ще се състои утре вечер от 19.30 ч. в Дома на киното, в рамките на вечер на македонската култура и изкуства.

Лентата е режисьорски дебют на Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов, които гостуваха в еМисия България заедно с Тина Коилова.

Предстоящата прожекция в България е първо излизане на филма извън границите на Македония. През 2016 г. „Обожение“ ще бъде представен също и на фестивали в Париж, Берлин и Албания.

Авторите на филма пристигат у нас и с фотографска изложба, която представя местата, на които е сниман – Прилеп и Битоля.

Двамата режисьори и сценаристи се познават още от деца покрай страстта си към киното, учат заедно и започват работа по общи проекти. Това е техният дипломен филм, който по думите им разказва за изгубената духовност, а краят му е „надежден“.

Катарзис, съзерцание, въздигане са трите фази на филма, обясняват те. Коилова уточнява, че всеки от тях е сценарист на едната от фазите, а се обединяват в третата, където „хората се извисяват духовно, героите намират тази любов към живота, която търсят“.

Според Каракаш и Подлешанов филмът „Обожание“ определено не е за пуканки и бира, но затова пък е за публика във всяка една възраст.

Казват още, че снимането на филми в Македония е тежка работа, но с годините започват да се дават все повече средства, както и да се засягат все по-голям спектър от теми, освен популярните исторически напоследък. До българско кино обаче македонците могат да се докоснат най-вече по време на фестивали.

Какво още са предвидили организаторите след утрешната премиера – чуйте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …