сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Майстори на дантелата показват тънкостите на занаята в Етнографския музей

Майстори на дантелата показват тънкостите на занаята в Етнографския музей

Изящни дантели от Европа и българската школа в Калофер и съвременни интерпретации на това изкуство са събрани в изложбата “Хората и дантелата – български принос и европейски опит”. Тя е организирана от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към Българската академия на науките и неформалната група СедянкаТА. В експозицията са включени класически образци и съвременни интерпретации на български, италиански и руски дантелиерки и техните ученички. Народно читалище „Христо Ботев 1869” в Калофер участва в изложбата с материали от техния “Златен фонд”.

„Според нас именно Етнографският музей е мястото за комуникация, за общуване със съвременното общество. Именно тук трябва да разширим разбиранията за неща, които възприемаме за традиционни, но могат да имат и съвременна интерпретация“, подчерта кураторът на изложбата д-р Ива Кюркчиева.

Експозицията ще продължи до 30 април, а през седмицата ще се състоят срещи с майстотките на дантелите – на 26 април, сряда, между 15 и 18 часа на открито в градината до музея и на 29 април, събота, в залите на музея между 14:30 и 17:30 часа.

ИЕФЕМ – БАН продължава кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за набиране на средства за създаване на модерен образователен център в Националния етнографски музей. Всеки може да подкрепи създаването на образователния център, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст “DMS MUZEY”.

Повече за изкуството на дантелите вижте във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …