петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Майки на деца с увреждания: Унижението ни смазва, а не грижите за децата

Майки на деца с увреждания: Унижението ни смазва, а не грижите за децата

Държавата е абдикирала от проблемите на хората с увреждания. Майките са длъжни всяка една година да кандидатстват, за да бъдат асистенти на децата си. Надяваме се държавата да вземе кардинални мерки за решаване на проблемите, а не на парче. Това са призивите и посланията, които отправиха близки на хора с увреждания по време на третия национален протест в София. Ден преди това Министерския съвет реши да увеличи помощите са деца с увреждания. Тези промени ще засегнат общо 26 000 деца в България.

„Това е някакъв кризисен пиар с тези мерки и пари, които бяха обявени от МС. Манипулира се обществото, настройват се диагнози срещу диагнози, родители срещу родители, различни възрасти. Тези пари ще бъдат отпускани за процент инвалидност. Един процент и една цифра нищо не казват за състоянието на човека. А философията и политиката на ЕС е да се компенсират последствията от увреждането“, обясни Красимира Обретенова.

Тя разказа колко трудно е за един родител да се бори срещу системата и в същото време да се справя с нуждите на дете с увреждане.
„С една хартийка, на която има цифрата 100% инвалидност и едни диагнози, аз отивам с детето си, влача го по улиците, товаря го по някакъв транспорт, отивам там, защото имам някакви права. На място разбирам, че понеже имам къща, кола и заплата, нямам никакви права. Отивам в една социална дирекция, а там няма нито един човек, който е компетентен за децата с увреждания“, обясни Обретенова.

Родителите на хора с увреждания вече срещат подкрепата и на лекари. Д-р Боряна Холевич каза, че е необходима промяна в системата на ТЕЛК, но не промяната, която обсъжда правителството, тъй като тя няма да реши проблемите. Холевич подчерта, че нужните промени са написани и систематизирани буква по буква от родители и експерти и няколко пъти са били изпращани на здравното министерство, правителството и всички останали компетентни институции. „Хората с по-леки увреждания ги крият само, за да останат на работа, защото работодателят веднага ще ги изхвърли на улицата“, обясни д-р Холевич.

Красимира Обретенова заяви, че спешно трябва да бъде приет закон за личната помощ като част от конвенцията за хората с увреждания и да се осигури финансов ресурс.
„Близките, които обслужват човек с увреждане, също се увреждат. Живееш в недостъпно жилище, носиш детето го на ръце. А властта излиза от кабинета за работните срещи с нас и влиза в друг. Нищо не се прави. Бойко Борисов е лъжец. През 2009 г. той каза, че реформи ще има. До момента една буквичка не е направена“, категорична е Обретенова. Холевич допълни, че реформата се прави от чиновници, които нямат никаква представа за какво става въпрос и какви са нуждите на хората с увреждания.

„Започваме драстични мерки. Моля се само някой да не изтрещи и да се самозапали. Миналата година една майка не издържа и се самоуби. Това унижение ни смазва, а не грижата за децата. 900 лв. за дете със 100% увреждания. Това е някакво хвърляне на пари в очите на обществото, което е адски обидно“, заяви Обретенова.

Вижте репортаж от трерия национален протест на близки на деца с увреждания и чуйте целия разговор с Красимира Обретенова и д-р Боряна Холевич в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …