четвъртък , 27 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Майки: Благотворителността не трябва да измества ангажимента на държавата
DECA_UVREJDANIA картинка

Майки: Благотворителността не трябва да измества ангажимента на държавата

Обществото ни отдавна знае, че живеем изключително тежко. Държавата няма адекватни правила. Нейната работа не е да ни помага, а да създаде условия, за да си помагаме сами. И благотворителността реално да подпомага процеса, а не благотворителността да измества ангажимента на държавата.

Това коментираха в еМисия България Красимира Обретенова и Весела Одаджиева, майки на деца с увреждания.

„Вчера на протеста за пореден път казахме, че искаме радикални промени. Продължавам да твърдя, че структурата на Министерството на труда и социалната политика съществува така, че чрез нея чрез уврежданията на хората да могат да се източват средства и да се осигуряват доходи на администрацията, на определен кръг неправителствен сектор, който създава услуги, които са неефективни“, категорична е Обретенова.

Тя поясни, че това се случва, защото няма капацитет в служителите, които управляват парите за хората с увреждания и те дори не могат да различат диабет от Даун или епилепсия от аутизъм.

Весела Одаджиева пък на свой ред се определи като една от малкото „късметлийки“, успели да се класира за една от програмите, която обаче действа единствено на територията на Столичната община.

„Тази програма дава някакъв шанс да се покрие правото на чужда помощ на лице с увреждане. И тя не трябва да бъде спорадична и различна за общините, а трябва да бъде обща и да се осигурява от държавата, а не с европейски средства или когато има пари, защото когато на едно лице му е определена чужда помощ, то трябва да може да я получи“, категорична е Одаджиева.

Каква е същността на реформата, за която настаняват родителите на деца с увреждания, вижте във видеото:

Още по темата:

Родители на деца с увреждания: Наказват ни, че сме избрали да се грижим за децата си

Мобилно приложение пък помага на деца с аутизъм в Саудитска Арабия. Вижте повече:

Вижте също

EMBG_ELENKO

Еленко Ангелов: Медиите са виновни за агресията в България

Психологът Еленко Ангелов гостува в студиото на еМисия България и коментира последните случаи на агресия …