събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Майката на убития командос Емил Шарков и Георги Варсамов за некадърността в МВР

Майката на убития командос Емил Шарков и Георги Варсамов за некадърността в МВР

Вчера майката на загиналия командос Емил Шарков Ваня Рибчева направи панихида за 3-годишнината от смъртта на сина си. Днес тя прие да влезе в „Честно казано“ и заедно с водещата Люба Кулезич търсят отговор на въпроса как тя ще изпълни заканата си, изречена по-рано тези дни, че докрай ще се бори за истината за гибелта на сина си. Кой освен нея и нейните близки има нужда от истината за провала на спецоперацията в Лясковец преди три години?

Преди разговора в студиото обаче Георги Варсамов коментира в интервю за „Честно казано“ как изглеждат изборите пред погледа на хората от ъндърграунда. „Търсят се хора за купуване на гласове. Те са по-комуникативни, имат повече познати и познават много хора. Ситуацията в държавата е такава, че хората сега нямат много пари и искат да купят твоя глас“, заяви Варсамов.

Той е категоричен, че никога не би продал гласа си. „Криминалният свят, естествено, че имат и представители във властта. Преди ги пишеха по вестниците всички от криминалния свят, а сега е по-модерно да са депутати. Бат Сали – че той има 50 дела за рекет, лихварство и е депутат. Той не попада под ударите на закона. Държавата го пази“, заяви Варсамов. По думите му, няма вече криминален свят, защото дори и нищо да не си направил като влезеш в полезрението на полицията и го отнасяш.

„Хаосът е изкуствено създаден“, убеден е Варсамов. Той коментира и ситуацията в МВР както, цялата система и някои от знаковите дела срещу известни подсъдими. Според Ваня Рибчева, няма какво повече да се добави към всичко, което разказва Варсамов.

„Трудно е с малко думи да се определи какво открих. Първото, което ми направи впечатление, беше липсата на логика в обясненията на МВР за това как точно са протекли събитията“, сподели почернената майка. Тя каза, че елементарната логика я подтикнала да намери хора, които да й разкажат какво всъщност се е случило.

„По някаква случайност нямаше още убити и пострадали, намерих хора, които да ми разкажат и то не един човек, а няколко, които са били на събитията от различни места. Някои са участвали в предварителната подготовка“, разказа майката на Емил Шарков.

По думите й, нещата в общественото пространство са били разкрити в обратен ред. Тогава главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че е провал за МВР, защото са пострадали хора, но я определи като успешна за обществото, тъй като е бил спасен цял град. Майката на Шарков върна лентата назад и си спомни подробности от трагедията като сподели и за панихидата на сина си.

„За никого не е тайна, че службите за сигурност са овладели една групировка, на която нищо не пречи да назначи шеф на ДАНС. Това е бившата ДС, ДПС основно, а там си влизат и кръгове от ГЕРБ“, смята Рибчева.

Тя разказа и как синът й се е подготвял да влезе в този отряд и от него е взела уважението към МВР и системата.

Във втората част на разговора Ваня Рибчева коментира и темата, че готвят бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров за заместник-шеф на ДАНС.

„Аз отдавна съм излязла от конкретиката на случая. За мен загубата на сина ми ще си остане завинаги и там нищо не може да се промени, обаче ако погледнем глобално на нещата и се замислим защо се случват такива неща като в Лясковец, нещата стават по-общозначими. Имаме в случая едно престъпление – трябва да има отговорни хора, разследвания. Трябва да има носене на отговорност и поемане на вина“, категорична е Рибчева.

„Те са некадърни, изтикани са на постовете не заради това, че имат качества, а заради това, че са удобни на някого“, смята майката на Шарков.

„Задкулисието трансформира политическата власт в икономическа, властовите възможности във финансови. Как в държава, която определяме като бедна, се създадоха толкова милионери и олигарси? Всичко се свежда до това да се натрупат едни пари в едни определени хора и за това държавата е в това положение“, заяви Ваня Рибчева.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …