сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лютви Местан за демокрацията без сараи, политическия инженеринг на ДПС и „приятеля“ Ердоган

Лютви Местан за демокрацията без сараи, политическия инженеринг на ДПС и „приятеля“ Ердоган

Партия ДОСТ протяга ръка към сънародниците ни в Турция с амбицията на Лютви Местан да „разбие феодалния монопол на ДПС”. Лидерът на ДОСТ бе в студиото на Би Ай Ти с първо интервю след обединението с други политически сили и с коментар за амбициите към властта, партиите от статуквото, модела „КОЙ“, политическия инженеринг на ДПС и „приятеля“ Ердоган.

„Партия ДОСТ протягаме ръка към българските граждани и в Белгия, във Франция, в Бурса, Измир, и в Турция и разбира се, към българските граждани, които въпреки трудните условия, избират да живеят в родината ни България. Нямам илюзии, че ще продължим да бъдем свързани с гласовете от Турция“, заяви Лютви Местан в студиото на Би Ай Ти.

„Имаме естествена, духовна, братска връзка със стотици хиляди български граждани, които живеят в република Турция, не по своя воля. Това е съдбата на изселника. Ние сме отраснали в разделени семейства – брат от сестра, деца от родители. Отричането на тази естествена връзка е противоестествено. Ние, като нова коалиция, не крием амбицията си да бъдем мост между Турция и България“, каза Местан.

„Искаме след 27 години най-сетне да предложим една реална алтернатива на тези няколкостотин хиляди български граждани, които преодоляха трагедията на възродителния процес. Тяхната демократична енергия, ако беше вплетена в демократичните сили в българското общество, българският преход щеше да бъде много по-ускорен, много по-демократичен и сега щяхме да се равняваме с държави като Полша, Словакия, Чехия“, заяви оше лидерът на ДОСТ.

„Външнополитически инженеринг вкара тази огромна маса пострадали български граждани под крилото на ДПС и това постави своя траен отпечатък към българската демокрация“, категоричен е Местан.

„Казвам го с достатъчна откровеност. ДПС е външнополитически инженеринг, чрез който процесите на българския преход бяха контролирани от ретроградни сили. Нуждаехме се от време, за да видим, че ДПС е партия с амбивалентна същност. От една страна е либералното лице, а от друга страна – начинът, по който този вот, с който партията и нейната клика придобиват огромна сила в българската политика. И как се използва тази власт – дали за изграждане на сараи или обръчи от фирми?“, заяви Местан.

„Ако ние сме били част от този порочен олигархичен модел нямаше да бъдем изключени от ръководството на ДПС. ДПС знаят да си пазят хората – ако си от „кошарата, няма никакъв проблем. Самият акт на тоталитарна саморазправа с хора като мен, показва, че сме били в ДПС, но не сме били част от олигархичното управление на ДПС“, заяви председателят на ДОСТ.

„Центърът на нашата политика ще бъде народът, избирателят, докато центърът на политиката на другата партия е сараи за вожда и палати за приближения кръг, както и кръгове от фирми. Ние сме най-категоричната евроатлантическа партия на България. Ние сме за смела защита на идентичността. Няма да влизаме в конформистки режим с идентичността ни“, заяви Местан.

Той изброи някои от приоритетни политики, за които ще работи ДОСТ: „Равноправие и свобода, отпадането на забраната за майчин език, гарантирането на евроатлантическия път на страната. Имаме и много отчетлива инвестиционна програма“, добави Местан.

Той каза, че не е изненадан от това, че проруските партии изграждат образ на Местан като проводник на политиката на Ердоган. Лидерът на ДОСТ коментира и политиката на турския президент Ердоган. По думите му, Ердоган и Турция са в практическа война с терора и задържайки хиляди бежанци, те предпазват и България, и Европа от тази вълна от мигранти. Местан препоръча да не се говори прибързано за режима на Ердоган.

Местан е на мнение, че президентът Румен Радев трябва да коригира позицията си по отношение на Крим. Той даде оценка и за работата на правителството „Борисов“ 2.

Той е силно резервиран за това, че предстоящите избори ще бъдат прозрачни и честни. Каза, че има очаквания от проф. Герджиков да стори необходимото, за да гарантират прозрачността на изборите.

„Разграждането на олигархичния модел в страната е проблем, който България не успя да реши за 27 години и решаването на този въпрос минава през решаването на кардиналния проблем с образованието, заслужило метафората „сараи“. Естествено, че продължава моделът „КОЙ“, категоричен е Местан.

Чуйте целия разговор с Лютви Местан в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. не работи видеото!