вторник , 23 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Любовта към земята: Един младеж, сменил програмирането с овощарство
Снимка: ЕРА

Любовта към земята: Един младеж, сменил програмирането с овощарство

Страната ни планира нов пакет от мерки, с който да съживи обезлюдените и бедни региони в България. Част от тях включват стипендии, осигуряване на жилище и стимулиране на аграрния сектор, ако българите се върнат да живеят в родния си град.

Николай Колев е млад човек, програмист, учил и работил в София, който днес живее в родния си град Русе и заедно със семейството си се занимават с овощарство. Освен това председателства Съюза на Дунавските овощари, който стопанисва около 15 хил. дка овощни насаждения.

Основният проблем според него е в самите българи, които не искат да се занимават със земеделие и това води до обезлюдяване на българските села. „Мен лично ме накара любовта към земята. Това е едно такова чувство, което когато живееш в града, в такава напрегната обстановка, няма как да изпиташ. Докато когато си извън големия град и постоянно си сред природата, има едно такова вътрешно чувство, което дори не може да се обясни. То просто така летиш, летиш над земята“, обясни личната си мотивация в еМисия България Николай Колев.

В момента председателят на Съюза на Дунавските овощари обработва 300 дка овощни насаждения. Стартира с финансова помощ от родителите си, а след това заедно участват по Програма за развитие на селските райони, откъдето имат няколко спечелени проекта, допълни още той.

За да се завърнат хората в родните си градове и села, те трябва да имат какво да работят, а земеделието е „един много труден и бавен процес“, смята Николай Колев. Аналогично е и при животновъдството. Докато подпомагани биват основно големите зърнопроизводители, селата са обречени на обезлюдяване. „Държавата се опитва да направи неща, свързани с подобренията на условията за живот на село, за връщането на хората… Но смея да твърдя, че не успява доста добре“, коментира още той.

Вижте също

Питай Митко! Дали лошото време отново ни изненада и увеличи ли това броя на катастрофите?

Лошото време отново ни изненада, въпреки, че е средата на януари, как се отразява това …