четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Любовта към земята: Един младеж, сменил програмирането с овощарство
Снимка: ЕРА

Любовта към земята: Един младеж, сменил програмирането с овощарство

Страната ни планира нов пакет от мерки, с който да съживи обезлюдените и бедни региони в България. Част от тях включват стипендии, осигуряване на жилище и стимулиране на аграрния сектор, ако българите се върнат да живеят в родния си град.

Николай Колев е млад човек, програмист, учил и работил в София, който днес живее в родния си град Русе и заедно със семейството си се занимават с овощарство. Освен това председателства Съюза на Дунавските овощари, който стопанисва около 15 хил. дка овощни насаждения.

Основният проблем според него е в самите българи, които не искат да се занимават със земеделие и това води до обезлюдяване на българските села. „Мен лично ме накара любовта към земята. Това е едно такова чувство, което когато живееш в града, в такава напрегната обстановка, няма как да изпиташ. Докато когато си извън големия град и постоянно си сред природата, има едно такова вътрешно чувство, което дори не може да се обясни. То просто така летиш, летиш над земята“, обясни личната си мотивация в еМисия България Николай Колев.

В момента председателят на Съюза на Дунавските овощари обработва 300 дка овощни насаждения. Стартира с финансова помощ от родителите си, а след това заедно участват по Програма за развитие на селските райони, откъдето имат няколко спечелени проекта, допълни още той.

За да се завърнат хората в родните си градове и села, те трябва да имат какво да работят, а земеделието е „един много труден и бавен процес“, смята Николай Колев. Аналогично е и при животновъдството. Докато подпомагани биват основно големите зърнопроизводители, селата са обречени на обезлюдяване. „Държавата се опитва да направи неща, свързани с подобренията на условията за живот на село, за връщането на хората… Но смея да твърдя, че не успява доста добре“, коментира още той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …