четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Любов Панайотова: За България председателството на ЕС ще бъде трудно, но дава възможност да ни опознаят

Любов Панайотова: За България председателството на ЕС ще бъде трудно, но дава възможност да ни опознаят

Предстоящото председателство на Европейския съюз ще бъде предизвикателство за България през първите 6 месеца на 2018 г., ще бъде трудно, но ще даде възможност на страната ни да излезе от периферията на ЕС и да се покаже. Това е мнението на Любов Панайотова, директор на Европейския институт.

„Изненада беше излизането на Великобритания от ЕС, своеобразна изненада е и изместването на ротационното председателство на съюза. България ще стане истински член на ЕС, когато поеме председателство“, смята Панайотова. Според нея това ще даде възможност на другите държави членки да ни опознаят. „Не сме лошото дете на Европа. Освен основната работа, ще можем да покажем история, богата съпътстваща културна програма“, обясни тя.

Панайотова разказа, че работата там е на различни нива – министри, експерти, работни групи и др. С работните досиета са заети около 1000-1300 експерти. Отделно има над 500 до 700 проекта, досиета, по които трябва да се работи. Едно председателство означава 30 до 50 заседания всеки месец. Предстоят и трудни решения, но според нея България има хора с прекрасен професионален опит.

„Председателството е неутрално. То трябва да може да балансира и да е медиатор по чувствителните въпроси. Тук в страната имаме други формати и срещи, които са съпътстващи и са най-различни. Дано да са гарантирани средствата за 20-30 000 души, които ще посетят страната с делегации. Това е изключителна възможност България да се покаже в най-добрата светлина“, убедена е директорката на Европейския институт.

„Ние се готвим активно от 2013 г. За нас това ще бъде труден и важен момент и трябва да положим много усилия. И на Хърватия ще й бъде трудно, но се надявам, че ще обменим опит. Ние не сме част от Еврозоната и от Шенген и ще ми бъде интересно да видя как ще работим в тези два аспекта“, обясни Панайотова.
Вижте целия разговор с директора на Европейския институт Любов Панайотова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …