сряда , 20 юни 2018
Начало / Жива връзка / Любов на търг

Любов на търг

Париж изложи на търг своите катинари на любовта, които в продължение на дълги години туристите поставяха по мостове във френската столица. Наддаването беше организирано на 13 май, а приходите от него са разпределени на три благотворителни организации.

Мостовете в Кьолн, Рим, Москва, Париж и много други градове пазят заключени романтичните истории на туристите. Традицията за окачване на катинари, обаче, намира голяма съпротива от властите. Огромната тежест на хилядите катинари създава опасност от пропадане на парапетите на мостовете.

Такъв беше инцидентът през 2014 г., когато част от парапета на легендарния Мост на изкуствата в Париж пропадна. През 2015 г. френските власти свалиха всички катинари от моста. А сега, две години по-късно, същите тези катинари намериха ново приложение. Те бяха разпордадени на търг с благотворителна цел.

„Гроздовете“ от катинари са оценени между 150 и 200 евро. Парчетата от решетки пък са оценени между 5000 и 10 000 евро в зависимост от размерите им, като най-голямото е дълго 3,20 м. Но на търга цената им почти се удвои и повечето бяха продадени за по над 15 000 евро всяко. Търгът събра общо 250 хиляди евро. Средствата ще бъдат разпределени между 3 организации, които подпомагат бежанци.

Всяка година хиляди влюбени от цял свят посещават Моста на изкуствата в Париж, за да поставят катинар с имената си и да изхвърлят ключа в Сена. И до днес не е ясен произходът на традицията, но нейното развитие се наблюдава от началото на 21 век.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …