вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Любопитно за рекламите на стара българска техника

Любопитно за рекламите на стара българска техника

Колекционерът и създател на сайта Sandacite.bg Антон Оруш, който преди време в еМисия България разказа за българските технологични постижения от миналото (виж тук), сега гостува в предаването с разказ за рекламите на стара българска техника.

Изследвайки уреди от периода 1930-45 г., Оруш попаднал на огромен архив от рекламни документи, вкл. извън този период, като по думите му находките се увеличават непрекъснато. Именно затова той решава да им посвети отделно изследване.

Едно от откритията му покрай тях, например, е, че още през онези години са се предлагали гъвкави схеми на изплащане, т.е. лизингът у нас не се появява едва след 90-те, както се смята масово.

В рекламите на радио и телевизионна техника, повечето в специализирани списания, той забелязва и редица закономерности. Те например до голяма степен залагат на информирането на читателите за това какво представляват уредите, какво вършат и защо трябва да бъдат купени – т.нар. информационна реклама, а не толкова изтъкват само техните качествата.

В представянето на стоките има и разграничение между родна и чуждестранна техника. Българската се представя обикновено като най-евтината и изгодната, а купуването й – като патриотичен жест към местното производство и допринасяне на полза за родната икономика.

При чуждата, най-вече „Телефункен“, обикновено се изтъква пък безкомпромисното и наложено качество. Популярна е също и рекламата в стихове, някои от които още могат да бъдат цитирани от стари софиянци, както и на направи-си-сам уреди.

Съществена разлика спрямо днешните реклами е, че обръщението към потенциалия клиент е винаги в учтивата форма – „вие“. Днес рекламата обикновено се обръща към младежта, а при рекламите отпреди 80 г. това не е така. Потенциални реципиенти обикновено са улегналите мъже, над 35-40 г., защото се предполага, че само такъв човек може да си позволи скъпия (най-често) радиоприемник и би оценил необходимостта от закупуването на такъв уред.

Чуйте подробности и вижте някои от рекламните текстове във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …