четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Любомир Роглев за първия тв дебат между кандидат-президентите във Франция

Любомир Роглев за първия тв дебат между кандидат-президентите във Франция

Близо три часа и половина продължиха първите предизборни телевизионни дебати във Франция, на които бяха поканени петимата кандидат-президенти с най-голям шанс в надпреварата. Според социологическите проучвания с най-голям рейтинг след дебата е Еманюел Макрон, а на трето място се нарежда Марин Льо Пен.

Върху какво акцентираха отделните кандидати и как това ще се отрази на предизборната кампания в страната – за това от Париж разговаряхме с юриста Любомир Роглев.

По думите му нещата, направили впечатление, са, че са били поканени само 5 от общо единайсетте кандидата, че самият дебат е продължил доста дълго и може би не всички зрители са го гледали до края му, а едва във втората част са били засегнати важни теми като икономиката и външната политика, както и самата организация на дебата.

„В крайна сметка сега започна същинската предизборна кампания – до този момент общо взето имаше митинги, но най-вече в публичното пространство се въртяха историите с т.нар афери – кой какво е направил, какви костюми си е купувал и така нататък. Нямаше дебат между кандидатите по основните въпроси и най-накрая той започна, но във втората част, което е жалко“.

Роглев отбеляза също, че дебат за ЕС е имало дотолкова, доколкото са били засегнати темите за излизането от ЕС и връщането на франка (от страна на Марин Льо Пен), но въпроса за бъдещето на ЕС не е бил поставен и дебатиран.

В същото време сигурността, общественият ред, миграцията са били във фокуса на разговорите като основни за самата предизборна кампания и френското общество теми. Според Роглев що се отнася до политиката и мерките спрямо миграцията е имало известно единодушие.

Надали има някаква кой знае каква промяна след този дебат, тъй като идеята му е да се убедят тези, които се колебаят в момента, но надали може да се каже, че някой е спечелил и някой е загубил, смята юристът.

Според него единственият негубещ е Макрон, който, за разлика от останалите, за първи път се явява на президентски избори. „Той е твърде млад, все още не беше свикнал и не се беше появявал в подобни дебати. Останалите имат все пак голяма подготовка и знаят как да се държат и как да отговарят.“

В оставащите около 30-ина дни до изборите се очаква да има и втори дебат – на 5 април, този път с всички 11 кандидати, отбеляза още Роглев.

Според него интересът към жълтите новини около кандидатите расте, като от няколко години насам това се превъща в нова тенденция във френското общество.

„Цялото това изваждане на мръсните и кирливи ризи започна да става нещо като нова атака в предизборната кампания, каквото във Франция преди нямаше. Тоест много малко се говореше за всички тези афери, но сега под символа на прозрачност, на истинност, на честност, всички удари са позволени – откъдето и да идват те и за каквото и да става дума.“

Чуйте целия коментар на Любомир Роглев:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …