петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Любомир Кючуков: Ще има процес на опитомяване за Тръмп

Любомир Кючуков: Ще има процес на опитомяване за Тръмп

Европейската комисия представи оценката си за напредъка на страните-кандидати за членство в Европейския съюз. Във фокуса на редовните доклади ЕС критикува Турция в доклад за кандидатурата й за членство в алианса заради отстъпление от демокрацията, спазване правата на човека и върховенството на закона. Бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков коментира новия президент на САЩ Доналд Тръмп, доклада на ЕК за Турция както и процесите в Европа.

„Кандидат-президентът Тръмп ще се различава от президента Тръмп. Ще има процес на опитомяване. Той ще трябва да се съобразява не просто с електорат, но и със света. Ще има период на взаимна адаптация“, смята Кючуков.

Той коментира и доклада на ЕК за Турция като напомни, че миналата година редовният доклад бе представен в нередовно време. „ЕК отложи представянето на доклада, за да не повлияе на изборите в Турция. Европа, с този си подход, както и с посещението на Меркел седмица преди тези избори, избра стабилността на Турция пред демокрацията. Тя влезе в логиката – или Ердоган, или хаос в Турция. Сега имаме резултатите от това. Доста ясно в новия доклад се вижда еволюцията – път към тоталитаризъм, макар че още не се е стигнало до оформяне на президентска република“, смята бившият заместник външен министър.

Според него еволюцията на Турция в момента представлява сериозен проблем за диалога и недемократичните подходи продължават да еволюират. Ставаме свидетели и на ново стъпало – арестуването на депутати от Опозиционната демократическа партия на народите, която на практика е третата партия в Турция.

„Това е директна атака срещу институциите на демокрацията, демократичното представителство, свободата на медиите. Арестуваните са десетки, а уволнените – стотици хиляди. Всичко това се отбелязва в доклада. Някои турски анализатори казват, че се забелязва стремеж на Евроган да се превърне в своеборазен европейски султан“, обясни Любомир Кючуков.

По думите му, в ЕС има много резерви по конкретните аспекти на тези преговори – както за отварянето на нови преговорни глави, така и за споразумението между Турция и ЕК за реадмисията, безвизовото пътуване и др. Има 73 усовия, които всяка държава трябва да изпълни, а част от тях Турция отказва да изпълни. Тези условия за членство са свързани главно с борбата с тероризма, припомни дипломатът.

„Заговори се и за връщане на смъртното наказание, което ще направи невъзможно продължаването на преговорите. Турция и Европа бяха най-близко през 2005 г. Оттогава и двете страни се раздалечават все повече в позициите си. Преговорите за членство със страните от Западните Балкани също загубиха динамика. Все повече се превръща в технократско отваряне и затваряне на глави, а не стратегичрски опит да се решат проблемите“, убеден е Кючуков.

„Това, което се случва в момента, е че самото изкаване на Юнкер – че до 2020 г. няма да има ново разширяване, не беше изненада за времевите параметри, но имаше силен демотивиращ ефект върху правителствата за реформи. Разширяването се превърна в инерционна величина, а не в решаване на проблеми. В средносрочна перспектива ще има негативни последици“, прогнозира бившият заместник външен министър.

Според него всички тези явления показват и че Европа в момента не е наясно със себе си и не знае накъде на върви – към връщане и повече пълномощия на националните правителства или към задълбочаване на интеграцията.

Брекзит е само един от изразите на центробежни тенденции, които се забелязват в Съюза, смята Кючуков. Според него ЕС по пътя е загубил част от основните си ценности.
Чуйте целия разговор с Любомир Кючуков и анализа му за процесите в Европа в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …