понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Любомир Дацов за финансовите пазари на фона на нестабилността в Турция, Брекзит и изборите в САЩ

Любомир Дацов за финансовите пазари на фона на нестабилността в Турция, Брекзит и изборите в САЩ

В последния месец две големи политически събития – референдумът във Великобритания и изборите в Съединените щати, влияеха върху световните пазари. В последните дни се намесиха и опита за преврат в Турция.

Как нощта на 15 юли разлюля световните пазари, какво продължава да бъде влиянието на Брекзит и как световните събития се отразяват върху българската икономика коментира финансистът и член на Фискалния резерв Любомир Дацов в предаването еМисия България.

„Тези събития са дългосрочни, а моментната реакция на пазарите е реакцията на страха или на неизвестността. Вчера всъщност излеза и първата оценка на Европейската комисия за въздействието на Брекзит върху икономиката на Еврозоната и на останалите страни-членки на ЕС и там като че ли нещата придобиват по-ясна форма, след като вече има някакви сценарии. Колкото до събитията при нашите съседи, нещата са относително неясни, защото засега стискаме палци кризата да не се задълбочава“, каза Дацов.

По думите му ситуацията в Турзия за момента изглежда влошена, защото няблюдаваме повече от чистка на хората, участвали в преврата, а именно чистка на политическите противници или инакомислещите. Той допълни, че ако тези събития продължат, няма да доведат до нищо добро за Турция нито в НАТО, нито в търговските ѝ взаимоотношения с другите страни.

Финансистът подчерта, че прогрес може да има само там, където има свобода и независими хора.

Комунизмът, който имахме преди 25 години, доказа, че един такъв строй може да продължава години, но рано или късно той се самоубива, защото всичко поставя в клетка, допълни Дацов.

По думите му все още има много неясноти за това какво ще се случи на изборите в САЩ, защото подкрепа за Тръмп е доста непопулярна и трудно може да се установи влиянието на кандидатурата му върху финансовите пазари.

В личния си съвет към българското правителство Дацов каза, че трябва да бъде по-пестеливо.

Вижте целия разговор с финансиста във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …