неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Любомир Дацов: Няма същностни дебати за Бюджет 2017

Любомир Дацов: Няма същностни дебати за Бюджет 2017

Три бюджета ще разглеждат депутатите в пленарна зала. В програмата на народните избраници са проектите на държавния бюджет, бюджетите на общественото осигуряване и Здравната каса.
Сред основните параметри са увеличение на минималната работна заплата и пенсиите, но и на осигурителната вноска за пенсия. Максималният осигурителен доход остава 2600 лева. Темата за бюджета коментира в предаването еМисия България финансистът Любомир Дацов.

„Повечето хора гледат на тази тема откъм скандала, а за същностната страна няма дебати. Основният бюджет е около 200 страници. Програмните са около 150 страници. Ще бъда много изненадан, ако има човек, който е прочел всичко в парламента. Препускането през процедурата я обезсмисля“, смята Дацов.

Финансистът каза, че секторната политика определя какво ще се прави в здравеопазването, образованието и другите сектори. В този смисъл бюджетът не може да не бъде политизиран. „Бюджетът е еманация на политиката. Правенето на политика е основна задача на парламента и на всяко едно правителство. Опростяването на нещата е нещо много вредно, защото е заигравка с нещата, но не и истинска политика. Самият процес трябва да гарантира, че ще има най-добрият резултат. Дискусията за какво харчиш парите е много по-важна от дискусията за количеството. Сегашната форма на представяне е, че има един милион и спориш дали той е достатъчен“, посочи финансистът.

Любен Дацов обясни, че това е доста сложна материя. „Нещата съвпаднаха и с вълненията около изборите. Има много предизвикателства, които една такава процедура показва. Трябва много неща да бъдат променени, за да има по-качествена дискусия“, убеден е експертът. Той определи като предизвикателство продължаващият дефицит. „Излязоха новите данни на НСИ, които потвърдиха, че през 2015 и 2016 г. икономиката работи на по-високи обороти. Не можем да си позволяваме да бъдем на дефицит. Има европейски държави, които в добрите времена правеха дефицити. Можеше да се поучим от тях“, подчерта още той.

Дацов предупреди, че догодина икономическият цикъл може да се обърне. „Има данни, че нещата започват да се забавят. Няма как – цялата ни икономика, която е тясно свързана с ЕС, там като се забавят нещата, забавят се и при нас. Това дава отражение и на заетостта. А тя бе основна причина да се ускори потреблението. Бразилия, Китай и индийската икономика са сравнително нестабилни. Русия е в остра криза, а е определяща държава в Евроазиатския регион. Има рискове. Нормално е, когато не знаеш какви са тези рискове, да имаш резерв“, обясни Любомир Дацов.

Той каза, че колкото по-голяма гъвкавост има в пазара на труда, толкова по-добре и добави, че всички данъци, свързани с труда, са преки данъци, които влияят на цената на стоките. „Това с минималната заплата се преглъща, макар че влияе върху 60-70 000 човека. Спекулира се в разходите за осигуровки и пенсии. Никой не си прави сметката, че имаме работеща, стабилна, проста система. Увеличаването на всички тези данъци води до нарастване на данъците върху труда – по-малко работни места и по-малка конкурентоспособност“, посочи финансистът.

Дацов смята, че хората не се учат от грешките си и по отношение на управлението, и за войните.
„Всеки път правим едни и същи грешки. Имаме в момента система, която около 25% събира по-ефективно данъците в бюджета. Ефективната ставка преди да бъде въведен плоския данък, беше от порядъка на 13%. Като съотношение към БВП, нивото на данъка общ доход се запаси. Ако изчислите съотношенията, ефективната разлика е около 18-20%. Плоският данък е с 18-20% по-ефективен от другия“, добави Дацов. Той смята, че прогресивното облагане не е било по-ефективно и в момента имаме работеща система.

„Партиите, които подкрепяха правителството, удържат ситуацията. Няма сигнали, че няма да бъде приет големият бюджет. Макар че, лично за мен, беше по-добро първоначалното намерение да бъде изтеглен от парламента. Това ударно приемане на бюджета направи живота много по-труден не само на депутатите“, смята експертът.

Чуйте целия разговор с финансиста Любомир Дацов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …