понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Любомир Дацов: Как се финансира частна собственост с пари на данъкоплатеца

Любомир Дацов: Как се финансира частна собственост с пари на данъкоплатеца

Финансистът Любомир Дацов коментира казуса с предоставените 1 млрд. лв. от бюджета на Българската банка за развитие за програмата за саниране на панелни жилища.

По думите му няма законодателство, което да предвижда правителството да има задължение да превежда авансово пари на Българската банка за развитие.

„Проблемът с отпуснатия 1 млрд. лв. е, че до края на тази година няма как да бъдат усвоени, т.е. разплатени повече от 300 – 400 млн. лв. по програмата за саниране. Какво се случва с останалите 600 млн. лв.?! На какво основание ти превеждаш предварително на една банка 600 млн. лв., които тя може и следващата година да не похарчи?! Самият аз се учудвам, защото авансово плащане към частна институция от бюджета не се извършва“, каза Любомир Дацов.

По думите му подобно подписване на „празен чек“ и насочване на пари от бюджета в посока на банката е проблем, за който обаче Сметната палата трябва да каже дали е законно.

При подобно финансиране на частна собственост с пари на данъкоплатеца, финансистът изтъкна, че трябва да се вземе предвид на първо мастно отчетността. До момента обаче няма информация колко пари са похарчени, допълни той.

„Има резон да се инвестира в нещо, което да спестява енергия. Цялата тънкост обаче е в това как се прави. Има резон това да беше станало с европейски средства, където директен бенефициент може да бъде краен потребител, не минава през бюджета, т.е. директно подпомагане. Защото в момента излиза, че един български данъкоплатец субсидира друг български данъкоплатец, който даже може да не си е платил данъците. В това не виждам нищо морално“, подчерта Дацов.

„Програмата за саниране до решението на Министерския съвет бе извън бюджета и се извършваше със заемни пари през Банката за развитие. Т.е. с гласуването от парламента, те узакониха извършването на разходи от правителството. Друг е въпросът, доколко е целесъобразно, дали има такава програма и как изобщо на някой му е хрумнало да я създаде при положение, че това е частна собственост. Това наистина е българска иновация“, отбеляза още финансистът.

Цялото интервю с Любомир Дацов можете да видите във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …