вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Любка Качакова: Защо се изправи срещу Бербатов и подкрепи подалия оставка кмет на „Младост“

Любка Качакова: Защо се изправи срещу Бербатов и подкрепи подалия оставка кмет на „Младост“

За силата да се изправиш срещу течението и как политиката променя – коментира в рубриката „Срещу течението“ Любка Качакова. Като общински съветник тя се изправя срещу Димитър Бербатов в казуса с отдаването на Конната база в Борисовата градина за направата на футболна академия и същевременно подкрепи наскоро подалия оставка кмет на столичния район „Младост“.

Любка Качакова е икономист и едно от лица на политиката ни от началото на века, участвала е в Българския Великден и в правителствата на НДСВ. 

„Фондацията на г-н Бербатов искаше да вземе Конната база в Борисовата градина, за да се направи футболна академия. Проблемите за мен обаче бяха два. Първо, че нямаше прозрачен конкурс, нямаше идея за такъв. Това беше показано с едно писмо. Нито беше ясно какво ще се инвестира, нито беше ясно каква ще бъде процедурата. По-късно, когато се поинтересувах дали този терен наистина е подходящ за футболна академия с марката Бербатов, се оказа, че Конната база е малка. Но основният проблем бе, че Конната база се искаше без конкурс и прозрачна процедура. Моето възражение бе абсолютно принципно“, обясни тя.

Качакова бе категорична, че до ден днешен смята, че Конната база трябва да бъде съхранена, защото във всички европейски столици и големи градове, в парковете има конни бази и София има нужда от такава.

„Зад мен застанаха други общински съветници, Асоциацията на родителите на деца, болни от аутизъм също защитиха тезата ми. Конната база не беше най-доброто място за футболна академия по никакъв начин, извън това, че процедурата не беше прозрачна и не беше справедлива“, каза още тя.

Относно казуса с подалия оставка кмет на район „Младост“ – Цвета Авджиева, Любка Качакова коментира, че тя е била несправедливо пожертвана.

„Г-жа Авджиева е не само уважавна лекар, но беше един от най-подготвените кметове. Аз също бях изненадана, че ѝ бе поискана оставката по повод на застрояване, защото не районните кметове решават къде какво да се строи. Това са решения, които взима Общинският съвет. И тя беше несправедливо пожертвана, за да се потуши недосовлството на жителите на „Младост“, защото има президентски избори и в централата на ГЕРБ са решили, че трябва да бъде пожертван някой, за да бъде спасена партийната черга“, категорична е Качакова, която добави, че това е било наистина непочтено спрямо кмета на „Младост“.

„Извън личния казус, това е много лош пример, защото когато младите хора виждат, че в политиката можеш да бъдеш употребен и незаслужено хвърлен на кучетта, това отблъсква и съзадвава усещането, че политиката е дори по-мръсна работа, отколкото си пишем по форумите“, смята Качакова.

„В конкретния случай трябваше да се каже кога е взето решението, кой го е взел и със собствениците на терена да се водят преговори или за обещетение, или за компенсация, или за замяна с друг терен. Но така на пожар да бъде отрязана една глава на опитен кмет като г-жа Авджиева , за да се покаже, че ние нямаме нищо общо с това – вие сте недоволни – ето ви жертвата, мирясайте, това по никакъв начин не е почтено и продуктивно“, посочи още тя

По думите ѝ нашите политици не са много по-лоши от световните, но проблемът е, че сме бедни, стандартът е много нисък и бизнесът е зависим от политиката

„Много са притъпени вече рецепторите на гражданското ощество у нас, няма прозрачност и медийна среда, няма противодействие. А най-големият проблем е, че у нас няма честни избори“, подчерта Любка Качакова.

„Истината е, че властта променя, и стресът променя, и вниманието променя, интересът на медиите и славата променят. Всички се променят. Пред очите ми много малко са хората, за които мога да кажа, че каквито влязоха, такива излязоха. Това е въпрос и на ценностна система и морал. Премиерът Бойко Борисов, да не мислите, че в очите на тези, които го познаваме от 2001 г., е същият човек“, сподели още тя.

„Властта е по-страшна и от наркотик, защото за нея няма клиники, няма рецепти нито зелени, нито червени и ако човек няма вътрешните сили да се пребори с обичта към камерата и хорското внимание, и не може да преценява кога някой го търси, защото го цени като човек, и кога го търсят само заради услиги, и много си повярва, че светът без него не може да съществува и няма да съмне, ако мръкне, е страшно“, подчерта Качакова.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …