петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Любен Марков: Убийството на Георги Марков беше поръчано от ДС

Любен Марков: Убийството на Георги Марков беше поръчано от ДС

На 11 септември 1978 г. в Лондон умира Георги Марков, след като няколко дни по-рано е прострелян. Въпреки декларираната готовност да се разкрие кой е убиецът, той не е установен, делото в България е прекратено през 2013 г., а убийството остава мистерия и до днес. Кой е Георги Марков, разказва братовчед му Любен Марков в предаването еМисия България.

„От 90-та година се занимавам със съдбата на Георги. Бях изненадан много когато намерих нещата, които той е писал и разбрах много неща за живота му. До 90-та година беше невъзможно да се пътува и да имаш информация от извора. Едва след това разбрах точно кой е Георги Марков“, разказва Любен Марков.

Той сподели, че е останал впечатлен от материалите, които е писал Георги Марков. И разказва, че след промените в България е имало натиск от стана на Лондон в България да започне разследване. То стартира през 1990 г. и е поверено на Националната следствена служба.
„Водещи бяха Коста Богацевски и Богдан Карайотов. Установиха се сериозни отношения с Англия. Донякъде успяха да стигнат до резултат и до дъното. Убийството е политическо“, разказва родственикът на Георги Марков.

„Тогава следователите доказаха, че подготовката и организацията са извършени от органите на българската Държавна сигурност. Предполагаемият убиец, Франческо Гулино, беше изчезнал за няколко месеца. Той е датски поданик и го разпитаха в Копенхаген. После бе разпитван от англичаните, а след това и от българите“, спомни си Любен Марков.

Следват серия от совалки между президентството, главния прокурор и посолствата по обмен на документи. „Тогавашният главен прокурор Татарчев отговаря, че документите не могат да бъдат представени на Дания заради съображения за сигурност. На няколко пъти бяха направени опити да бъде прекратено делото. Прокуратурата е стената, която не може да бъде прескочена. За мен следствието си свърши работата още през 90-те години“, убеден е братовчедът на Георги Марков.

Той смята, че БСП и БКП нямат интерес истината за убийството да излезе на бял свят. „Когато говорим за ДС, трябва да говорим за БКП и за техните наследници“, добави Марков. Той разказа и как делото е престоявало „на трупчета“ толкова години, как на разследващите и прокуратурата им е било „адски неудобно“ да водят делото, защото, по думите му, им е оказан натиск.

„Убиецът е Франческо Гулино, който е жив и здрав. Те не искат да го търсят, камо ли да го намерят. Преди 3 години получихме постановление от градска прокуратура, че делото е прекратено поради изтичане на 35 години давностен срок. Делото е 47 тома, водено е изключително честно и коректно в първите години. Мисля, че прокуратурата може да се самосезира и да го възобнови“, обясни родственикът на известния българин.

„Аз съм българин, обичам си страната и не бих искал българите да са го убили. За съжаление мога да кажа, че това е било така. И прикриването слага една черна окраска на моята страна“, сподели Любен Марков.

Той каза, че когато е имал възможност да прочета всичко, което е написал Георги Марков, успял да осмисли и голяма част от собствения си живот. „Веднага след промените излязоха някои от нещата му, но тогава българинът беше зает с уреждане на собственото си съществуване. Нови литератори от ново поколение откриха един нов прочит на неговите есета и репортажи. Те звучат като че са писани вчера“, коментира Любен Марков.

„Страхът на убийците му е от всичко. Пуснаха се стотици компромати. Не слагам всички хора от ДС под един знаменател. Човек трябва да е идиот или да бъде свързан с убийството, за да не разбере, че ДС уби Георги Марков. Много бих се радвал, ако имаше много хора като Георги“, разказа братовчедът на Георги Марков.

Вижте целия разговор с Любен Марков за това кой е Георги Марков и кой стои зад смъртта му в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …