вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Люба Кулезич с коментар за скандала около НДК

Люба Кулезич с коментар за скандала около НДК

По казуса, който нашумя по сайтовете под кодовото название „Боршош тук, Боршош там“, моментално са се родили два нови вица. Казвам ви ги поради внезапно възникналата им историческа стойност. Първият: „Боршош е красив. Борисов е силен. Хубава двойка са!“ Вторият: „Борисов спешно извикал Лиляна Павлова и й казал: Имам една лоша и една още по-лоша новина. С коя да започна? – Ами, първо с лошата тогава. – Днес върнах Боршош на работа и ти отнех НДК. – Коя е още по-лошата? – Тази вечер няма да се виждам с теб.“ Май не ви стана много смешно, а?

Естествено, вицовете са прекалено саркастични. Нещо като опит за български политически „Декамерон“. Подигравка с онези неприлични движения, които английският лорд с досада отказал да извършва още след първата брачна нощ. А тукашните обитатели на политическите будоари, спални, кухни и кабинети поголовно им се посвещават без много- много да им пука за естетиката и морала. Така де, с тая хореография, дето премиерът Борисов я разигра с Лили Павлова и Боршош някак неудобно се получи. Първо Павлова разкара Боршош с обвинения в нередности и разхищения, с други думи в корупция. После Боршош я нападна за упражнен върху него натиск да подписва обществени поръчки, които газят правилата и закона. С други думи отвърна на удара с удар – на свой ред с обвинения в корупция. И двамата заплашиха с провал на европредседателството.

После се срещнаха в кабинета на Борисов и не се разбраха. Но и двамата му благодариха коленопреклонно. Боршош за реабилитацията си в името на културата. Павлова – че се е отървала от бакиите с НДК-ато на културата. Остави усещането обаче за фаворитка, която кралят праща на гилотината, за да не разсърди фаворита си. Сюжетът е като за Шекспир, но разигран в читалище с протекъл покрив, понеже кметът си е затварял очите, че някой е отмъкнал парите за ремонта. Гледката разбира се е жалка, но легитимно обяснение за нея така и никой от властта не даде. Та се налага пак да чакаме какво ще реши прокуратурата. Но като си я знаем колко й слаб ангелът и как лесно се впуска в политически забежки, кой знае дали ще допусне истината да изскочи на трибуната – „гола, нахална и млада“, както казваше поетът. Ха дано, дето се вика, ама надали.

Може би не е случайно, че над цялата случка вече тегне махленско-будоарно покривало. Хилим се, но скелети се зъбят от гардероба на властта. Само че зад общото понятие „корупция“чий е най-озъбеният скелет се губи в сянка. Само Фрог нюз публикува убедителна версия за пристъпите на премиерска милост спрямо Боршош. Ето я: Мирослав Боршош, довчерашен директор на НДК се съгласил да бъде отстранен от поста.

Той обаче поставил условие да не бъде разследван от ДАНС и прокуратурата и да не бъде даден на съд. В замяна щял да запази в тайна, на кой висш политик е бил подставено лице във вестниците „Уикенд” и „Всеки ден” в продължение на няколко години. Хора от кръга на издателите и политиката го считали за любимец на въпросния висш управленец дълго време. Става дума за притежание над 33% от акциите на „жълтите” вестници. Сделката с „Уикенд” и „Всеки ден” била осъществена с активното посредничество на Делян Пеевски, депутат от ДПС. Стане ли обществено достояние кой политик държи тези дялове, кариерата му ще бъде застрашена, а заеманият висш пост – разклатен, смятат запознати със задкулисието. Боршош е бил част от тази тайна завера и обещанието му да си държи езика зад зъбите го е спасило досега от прокурорско преследване и съд.

Боршош бе сред организаторите на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на генерала за кмет, бе и сред водещите архитекти на партията му ГЕРБ. Близоста му с Борисов проличава и при венчавката на Николай Бареков в сградата на Столична община – в кабинета на Борисов. Кум на Бареков е Боршош. Под този текст се е подписал Огнян Стефанов. Имаме основания да се вслушаме в него. Поне това.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …