петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Люба Кулезич на 30 юни за обикновения фашизъм срещу децата с увреждания

Люба Кулезич на 30 юни за обикновения фашизъм срещу децата с увреждания

Отново е петък вечер. Време за релакс и за „Честно казано“, разбира се, с мен, Люба Кулезич по Би Ай Ти. Но мечтите за релакс са едно, а петъчната действителност – нещо съвсем друго. Понякога отвратително, покъртително и разрушително.

Доказват го кадрите, заснети от екип на Би Ай Ти в парламента днес. Любезно ни ги предостави колегата Валерия Касиян. Насладете им се. Няколко майки и техните деца с увреждания бяха допуснати в светая светих на законодателната власт. Един вид по милост бяха поканени от техни депутатски височества най-сетне да вземат участие в някакъв дебат за начина, по който държавата отпуска помощи за навършилите пълнолетие деца, обречени на живот в инвалидни колички.

Днес пак имаше протест пред Народното събрание – за кой ли път през последните седмици, месеци, дори години. Протестиращите настояват за нещо, ясно като две и две четири. Да се направят законодателни промени така, че държавата да престане да се държи като канибал или още по-лошо – като оберщурмбанфюрер към децата с увреждания, навършили 18 години. Т.е. да даде шанс и на тях, и на родителите, носещи кръста на любовта и на дълга си към тях, да оживеят.

Защото в момента според фашизоидните параграфи и алинеи издръжката на достигналите пълнолетие деца с увреждания спада така драстично, че до официалната смъртна присъда над тях и семействата им има само една крачка. Сметката наистина е проста като две и две четири. Само че политическа каста, която похапва депутатските кюфтета и ходи в парламента чат пат, е с широко затворени очи за корупцията и за безнаказаните кражби на милиарди, които обезкостиха държавата. Но брои скъпернически левчетата за хората с увреждания. Под достойнството й е да признае, че две и две е четири, когато става дума за обикновен хуманизъм. Прави си оглушки, ослушва се и скрито презира несретниците, сякаш са хора втора ръка. Това се нарича Обикновен фашизъм.

И точно тези картини днес от кулоарите на Народното събрание го доказват нагледно. Представете си каква подигравка е това: вместо властта да отиде при страдащите на крака, страдащите й идват на крака! Само преди седмици видяхме как близо 100-годишната английска кралица Елизабет посети в болницата тийнеджърите, оцелели след зверския терористичен акт по време на концерта на младежкия попидол Ариана Гранде в „Манчестър Арена“. Това, според протокола, може и да е пиарско посещение. Но Елизабет го изпълни с толкова такт, внимание, нежност и аристократизъм, че ранените деца се радваха като пощурели. Знае се, че радостта усилва действията на медикаментите. Съчувствието лекува душата, ако тялото боледува.

Спомнете си, че всички цивилизовани персони по света, разполагащи с власт, пари и привилегии отиват лично при хора в неравностойно положение. Просто такава е посоката на този вектор на солидарността, превърната в официална ценност – отгоре надолу. Следвали са го и ще го следват короновани особи, президенти, принцеси. Просто защото това е част от тяхното задължение да поддържат жив закона на честта.

Спомнете си дори как Людмила Живкова, щерката на комунистическия водач Тодор Живков е ходила в приюти за прокажени при посещенията си в Индия, прегръщала се е с тях без да се бои от зараза. Нека не се чудят нашите парламентарни хрантутници, че народното доверие към тях удари дъното. Ако дойдат на себе си от пиянството на властта, ще си посипят главата с пепел заради съучастието си в днешния позор. Ама много пепел ще им е нужна. Пепел от излъгано доверие, от измамени надежди, от поругани илюзии.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …