петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Люба Кулезич на 3 юли за Бойко Борисов и Румен Радев

Люба Кулезич на 3 юли за Бойко Борисов и Румен Радев

Не ви ли се струва, че все по-малко неща се разбират от новините? Предлагам иновация. Да се въведат ясновидки и гледачки на кафе да ни разясняват какво точно се случва в държавата. Щото и политическите коментатори вече се задъхват от безпомощност. Оплитат се в тълкувания, а няма как да прилагат астрологията, за да разяснят странните танцови движения на властта в стил „иди ми – дойди ми“. Ето ви пример от днес. Премиерът Борисов инициирал среща с президента Радев. Двамата се видели и сключили мир в името на важните за обществото въпроси. Браво! Дори се съгласили за създаването на единен орган за борба с корупцията. Дори намерили общ език за съдебната реформа. Дори се споразумели модернизацията на Българската армия да продължи.

Въпросът е защо му трябваше на Цветан Цветанов да свиква извънредна пресконференция от името на парламентарната група на ГЕРБ миналата неделя. Какво го пришпори да обяви война на Румен Радев, да изкаже подозренията на ГЕРБ, че президентът е участник във висока корупционна схема, да го уличи, че е предопределил сделката за шведския изтребител „Грипен“ в ущърб на американските изтребители Ф 16? Отгоре на всичко да подсече държавния глава относно идеята му за единен орган за борба с корупцията по високите етажи? И да предложи съвсем друга визия от името и за благото на ГЕРБ под чадъра на прокуратурата и службите? Публиката не разбра за истинските мотиви на това внезапно настървение срещу президента Радев.

Едва ли загря и какво точно ще й донесе решението да се свика парламентарна анкетна комисия за Грипените освен поддържането на политически дразнител, който още повече ще поболее обществото от апатия. Със сигурност публиката не стопли и защо президентството реагира доста предпазливо на безпрецедентните намеци от страна на най-голямата парламентарна група, че ген. Радев е корумпиран. В създаването на такъв скандал има умисъл. Но той остана скрит зад завесата на политиканстването, на интригите, на пазарлъците с необявен залог.

Цяла седмица Борисов не се произнесе по крамолата, подета от собствения му заместник в ГЕРБ. Изпусна раздразнено репликата, че Грипените му били натрапени и толкоз. Днес пък отиде на крака на „Дондуков“ 2 да иска мир. Защо? Това означава ли, че подозренията за корупция спрямо президента отпадат? Ако е така, то значи, че премиерът бламира водача на собствената си парламентарна група? Каква е истинската причина за това? Ако е вярна версията на един социолог, че Борисов и Цветанов разиграват сюжета за „доброто“ и „лошото“ ченге, значи ли, че правят опит да опитомят президента Радев? А той защо би приел подобна оферта и каква ще е нейната цена?

Ако е вярна пък хипотезата на един известен политически пиар, че разправията била за комисиони, то и румънският модел би вдигнал ръце от подобно безочие. Трети анализатор представи сценките като театър с елементи на фарс, в които Борисов търсел да обнови образа си на помирител и на спасител, накърнен от набиращия доверие ген. Радев. Така или иначе истината остава забулена като атентаторка камиказде.

Войните и примирията в политическия зверилник изглеждат фалшиви и никой не им се вдява истински. В това време обаче витае усещането, че в основите на държавата цъка бомба, която заплашва да гръмне. И за разлика от „Ислямска държава“, едва ли някой ще поеме отговорността за разпада на това, което тържествено наричаме „държавност“. Ще припишем вината на циганите или на националистите. Те са винаги под ръка. Но когато кукловодите се спотайват на тъмно, новините стават излишни. Освен ако не се снабдят със щатни звездобройци.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …