петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Люба Кулезич на 29 юни – за „дъжда от болтове“

Люба Кулезич на 29 юни – за „дъжда от болтове“

Както беше казал д-р Тони Филипов, „Като заваляха едни болтове, та цяла неделя.“ Ама мъничко не позна. Вече четвърта седмица валят и не дават признаци за спиране.

Днес например пак се почна с болтовете. Граждани с плакати дойдоха пред ВСС да дадат рамо на Лозан Панов, ако кадровиците решат да го отстрелят по донос на двама видни послушковци от медийната прислуга на депутата Пеевски. Не че гражданите бяха много, ама проявиха качествен черен хумор. То какъв друг вече става, за да обитаваш България.

Поставиха няколко развинтени болта от автомобилни джанти на входа на Съвета. Намекът стана повече от ясен. Отправен беше към главния прокурор Цацаров и към лобито му в кадровия орган на Темида. Нали тези достойни мъже в червено – имам предвид тогите на прокурорите, не убежденията им – се изгавриха с инцидента, при който паднаха болтовете от мерцедеса на НСО с Лозан Панов вътре на път извън София. И отказаха да разследват случая с видимо презрение към магистрата.

А днес главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ВАС Георги Колев толкова се наранили от бъзика с болтовете, че напуснали заседанието, провалили кворума, а с това и готвения импийчмънт на Панов. От една страна, да се чуди човек на подобна изтънчена чувствителност.

Маскираните с кървящите агнешки глави пред ВСС преди време хич не разстроиха тези справедливи и влюбени във върховенството на закона мъже. И мускулче не трепна по интелектуално извисените им лица при вида на цветните плакати с обиди и заплахи по адрес на Панов, досаден с натякването си, че съдебната система трябва да се реформира дълбочинно барабар с прокуратурата и фелдфебелските й порядки. Но както и да е. Не искам и аз да ви досаждам с повторението на този неразрешим сюжет, който внушава страх, послушание, омраза към несъгласните и заплаха за репресия.

Просто се чудя дали господата Цацаров и Колев са развалили наказателния кворум, понеже гражданските циркове с разни болтове им дошли в повече. Или са хлъзнали това театро, защото са се уплашили от последиците, ако съдийската глава на Панов хвръкне и то заради некадърен и очевидно поръчков донос.

Тогава въпросът е кой ги е озаптил и убедил да спестят на публиката позорището с отстрела на съдия № 1. Дали става дума за отрезвяване? Дали е подействал някой пуснат от високо СМС по вече установеното трасе за връзка с властта? Дали се е задвижил някакъв инстинкт за самосъхранение пред заплахата съдебната палата утре да бъде зарината с болтове, гайки, а защо не и с манивели… Дали е изиграл охлаждаща роля един плакат с надпис в смисъл, че отстраняването на Панов ще е с далеч по-опасни резултати от избора на Пеевски за шеф на ДАНС? Или става дума просто за една желана, но отложена за по-спокойни времена екзекуция на магистрат с нарастваща роля в обществото? Можем само да гадаем.

Както ще трябва да гадаем и за същинските причини, довели до новината от последния час: че фаворитът Боршош се оттегли от НДК, където вчера го върна Борисов, а преди това Лилито Павлова го уволни. Изобщо, много засукано стана. Във властта и около власттa започнаха да се образуват нерви. Тъй като не е ясно докъде ще доведе тази нервност, не е зле да се запасяваме с болтове.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …