петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лятото започна днес, на Балканите ще бъде по-топло от обичайното

Лятото започна днес, на Балканите ще бъде по-топло от обичайното

От тази сутрин настъпи астрономическото лято. Освен това днес е най-дългият ден в годината – светло ще е цели 15 часа, 19 минути и 33 секунди. С какви прогнози започваме летния сезон, разказва климатологът Симеон Матев, който гостува в студиото на еМисия България.

Бояна Траянова се включи на живо в ефира на еМисия България от Ню Орлиънс и каза, че при тях има тропическа буря Синди. „Страхувам се какво ни чака по-късно през сезона“, обясни Траянова.

„Нормално е често да вали, а температури от над 30 градуса са изключение през първите две-трети от юни. През следващите дни ще усетим истинското лято“, прогнозира Симеон Матев.

„Възможно е дори температурите през следващия месец да се стигне до 40 градуса. 47-48 градуса е в момента във Финикс, Аризона, например“, обясни климатологът. По думите му, през последните години глобално земята се затопля и през последните 5-6 години тенденцията на затопляне е такава, каквато никога до сега не се е забелязвало за някои части от земята повече от 250 години.

„Човекът със своята икономическа дейност е допринесъл и усилил глобалното затопляне. За съжаление, сред световните лидери, не може да се постигне споразумение“, подчерта Матев.

Бояна Траянова каза, че е нужно да се запасят хората с храна, вода и батерии при дълги бури. „Важно е да напълниш колата с бензин. Приготвяме се колко можем и се надяваме да не ни удари директно“, посочи Траянова.

Матев каза, че лятото на Балканите ще бъде по-топло от обичайното, от порядъка на 33-38 градуса, но ще има прекъсвания на жегите с превалявания. „Очаква се да имаме по-дълъг сух период, ще можем да се насладим на лятото дотолкова, че да ни писне“, разказа Матев.

Вижте повече за времето в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …