понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Лятно приключение превръща децата в изследователи – на себе си и на света

Лятно приключение превръща децата в изследователи – на себе си и на света

Програмата „Забавно лято, грижовна есен” се провежда за втора поредна година от 1 до 26 август в 12 малки населени места, като участват над 300 деца на възраст от 6 до 14 години.

За приключенско-образователната академия в еМисия България разказаха Юлия Андонова, от лагера в село Вълкосел, както и един от авторите на концепцията Ани Миланова от BCause.

За няколко дни децата стават изследователи – на себе си и на света, разказа преживяванията си още от пилотната година Андонова, според която положителната промяна не може да се опише с думи понякога.

Чрез игри и занимания, децата се учат да откриват и опазват природата, да носят отговорност и да работят в група, да откриват и развиват талантите си, да гледат с друго око на ученето…

Според Андонова дори в малките населени места и на село, където е съсредоточена програмата, децата все по-малко познават природата поради навлизането на технологиите и съвременния начин живот и там.

Идеята е децата да имат едно истински смислено лято, което да им даде простор да усетят силните си страни, динамиката на работа в група, нещата, които ги интересуват и за които обикновено нямат време, обясни и Миланова.

Темите не са толкова свързани с ученето, колкото с пространството на едно дете да израства, като най-общо се свеждат до познание на себе си, на другия и на природата, a всичко е поднесено по много земен и разбираем начин, добави тя.

Според Миланова в приключенско-образователната академия се повишава мотивацията на децата за учене, те по-добре работят със себе си, осъзнават талантите си и започват да ги развиват.

Чуйте подробности от двата разговора във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …