неделя , 26 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Лятна програма ще учи и забавлява българчетата от чужбина през ваканцията у нас
BGLETNI картинка

Лятна програма ще учи и забавлява българчетата от чужбина през ваканцията у нас

Много наши сънародници, които живеят зад граница, се прибират в родината за летните отпуски или пращат децата си у нас за ваканцията. Възможност тази връзка с родината да се задълбочи още повече – с познания за езика, културата, традициите, географията и историята й, дава нова инициатива, наречена „Българознание“ и насочена именно към българчетата в чужбина.

За заниманията – от 11 юли до 25 август, всеки понеделник, сряда и четвъртък, в еМисия България разказаха Димитър Желев, основател и главен редактор на Географ.бг, и Теодора Малинова.

„Този проект е част от една еволюция. Имахме географски фестивал, в който ангажирахме общностите и неделните училища зад граница, и тогава решихме, че те имат нужда от конкретна образователна идея. Така стигнахме до идеята за летни занимания за българчетата“, разказва Желев.

Не знам дали изземваме функция на държавата, но заемаме ниша, която съществува, добави в отговор на въпрос той.

Програмата вече се надгражда с планове въпросните занимания да могат да се провеждат и по скайп – за тези, които живеят твърде далеч и нямат възможност да се приберат.

Осъществихме връзка с неделните училища и имаме чудесна обратна връзка, разказа и Малинова.

Тя посочи, че за 7 до 16-годишните са подготвили не само обучение, но и ролеви игри и много други забавни занимания, така че да им е интересно и забавно. Програмата ще започне с опознавателни игри, които да установят нивото на знание на български език и съответно подхода към всеки участник.

Според Желев профилът на децата е много разнообразен, като има и такива от смесени семейства, които не растат в българоезична среда, родени са там и т.н.

Има много деца, които четат и говорят добре, но имат проблеми с писането, и именно на това ще наблегнем, каза той.

По думите му въпреки че много от българчетата ще продължат образованието и живота си в чужбина, с един добър български те ще останат пълноценна и активна част от българската общност.
Вижте подробности за инициативата във видеото:

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …